Moelven går så det suser - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Moelven går så det suser

– Vi er glade og stolte over at Moelven klarer å levere så solide resultater i denne situasjonen, sier Gudmund Nordtun, administrerende direktør i Glommen Mjøsen skog som er største eier.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Moelven har lever sitt beste tredje kvartal siden 2007. Koronapandemien gjør at folk reiser mindre. Det ser også ut som de fortsetter å bruke mer penger på vedlikehold og oppussing.
Moelven kan nemlig melde om gode tall. Konsernet omsatte for 2.667,2 millioner kroner i tredje kvartal i år. Det er en økning på 319,9 millioner sammenlignet med samme periode i fjor. Driftsresultatet på 163,4 millioner er 119,8 millioner mer enn tilsvarende kvartal i fjor.

– Dette er tall vi ikke hadde ventet å se, da Skandinavia og store deler av verden stengte ned i vår. Dette er vi naturligvis meget godt fornøyd med, sier konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA.

Stolte eiere

Glommen Mjøsen Skog er største eier av trelastkonsernet med en eierandel på 79 prosent etter de kjøpte seg opp ved årsskiftet. Målet var da å ta kontroll over eiersituasjonen i selskapet.

Administrerende direktør i Glommen Mjøsen sier de er både glade og stolte over av at Moelven klarer å levere så solide resultater i denne situasjonen.

– Det har vært gjort en formidabel innsats av hele organisasjonen, og det er det kort og godt bare å ta av seg hatten for. Vi skal også huske at Moelven har hatt ekstra utfordringer med å drive virksomhet i både Norge og Sverige. Spesielt med tanke på alle de restriksjoner som grensepasseringer og ulike regelverk har medført, sier Nordtun til Magasinet Skog.

Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen og Magne Vikøren, kommunikasjonssjef i Moelven, ved et Tenk Tre arrangement.

Glommen Mjøsen Skog har siden oppkjøpet vært tydelige på at de ikke ønsker å sitte med en høy eierandel på lang sikt.

Fokus på drift

Har dere noe nytt å melde angående nedsalg av aksjer?

– Når vi kjøpte oss opp var vi tydelige på at en så høy eierandel ikke var noe vi ville sitte med langsiktig. I perioden med pandemi vi nå har vært gjennom har markedene vært preget av usikkerhet. De fleste, inkludert oss, har hatt fokus på å drive virksomheten best mulig fra dag til dag. Det skal tillegges at «unntakstilstanden» på langt nær er over. Men man har lært seg å leve mer med covid-19 og det har stabilisert situasjonen noe mer, sier Nordtun.   

Hvor raskt ønsker dere å selge?

Vår opprinnelige plan står fast, men vi har ikke satt noen deadline for dette.  Det er uansett tilfredsstillende å ha en høy eierandel i et selskap som driver så godt og stødig.

Har dere noen interessenter?

– Ja, det er stor interesse for å eie Moelven. Både fordi det er et lønnsomt og solid selskap, men også fordi Moelven er en del av det grønne skiftet – og representerer en del av den verdiskapningen som flere og flere erkjenner er hva vi skal leve av i fremtiden, sier Nordtun.

Bygger impregneringsanlegg

Moelven har i 2020 hatt en enorm vekst i salget av impregnerte treprodukter, og i september besluttet konsernet å investere NOK 170 millioner for å bygge Norges største impregneringsanlegg for roayl- og CU-impregnerte trevarer. Investeringen legges til Moelven Soknabruket AS og anlegget skal etter planen stå ferdig innen utgangen av 2022. Det er bare ett år siden Moelven Pellets AS kunne åpne sin nye pelletsfabrikk og bioenergianlegg, plassert på samme industriområde.

Hyller de ansatte

Moelven-konsernet har kommet seg godt gjennom årets ni første måneder, men korona-pandemien gjør at det er krevende å planlegge tiden framover.

– Nøkkelen for å løse dette er våre medarbeidere. De har virkelig dokumentert en imponerende omstillingsevne og fleksibilitet under pandemien. Det har vært avgjørende for at vi har klart å levere så bra som vi har gjort – og det blir også viktig framover, sier Morten Kristiansen.