5. klassinger på full fart ut i nærskogen - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

5. klassinger på full fart ut i nærskogen

Skoglekene er en flott konkurranse hvor alle landets 5.-klassinger inviteres ut i nærskogen for å ha det gøy med praktisk læring. Påmeldingen til Skoglekene 2018 kan gjøres helt til 1. november.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert
Skoglekene har som mål å få elevene ut av klasserommet for enkelt å ta i bruk skogen i nærmiljøet til læring og spennende opplevelser.
Bak står Skoleskogen, Skogselskapet, Norsk Skogmuseum og Hamar naturskole.
I to omganger skal elevene utføre oppgaver som tar i bruk oppfinnsomhet, nysgjerrighet og unge menneskers medfødte evne til å finne ut mer om det som gror og lever ute i naturen.
‐ Det begynte som et lokalt tiltak ved Hamar naturskole, forteller leder av skoleskogen, Anna Lena Albertsen. Året etter, ble Skoglekene arrangert i hele Hedmark. Dette ble en så stor suksess at i fjor, ble Skoglekene en nasjonal konkurranse hvor 18 av landets 19 fylker meldte seg på.
61 klasser gjennomførte spennende oppgaver i to omganger.
I hvert fylke kåres det en fylkesvinner. Disse inviteres til Norsk Skogmuseum i Elverum til en stor finale 6. juni 2018. Her utpekes en Norgesmester som får den gjeve «gyldne kongle».
Oppgavene er praktiske og foregår i to perioder.
Foto: Anna Lena Albriktsen.

‐ I år har vi et mål om at 100 av landets 5. klasser skal delta, forteller Anna Lena.‐ Vi deler inn konkurransen i to omganger. Høstens oppgaver ligger allerede ute på nett. De går på at elevene skal velge et skogområde i nærheten og finne ut hva som vokser og lever der. Så skal de velge ut et tre som de skal følge over en tid.

I tillegg skal klassen lage et kunstverk utav det de finner i skogen sin.
‐  Her står de helt fritt, og det var veldig spennende å se alle de gode ideene vi fikk inn i fjor, forteller hun.

‐ Vi har lagt stor vekt på at Skoglekene skal være en hjelp for lærerne til å oppfylle læreplanens krav. Dessuten har vi lagt opp til at også lærere uten spesielle budsjetter eller forkunnskaper, fint skal kunne gjennomføre dette. Er skolen i byen, så kan klassen bruke en park. Alt er altså i gåavstand.

Den gyldne kongle til landsvinnerne. Kåres 6. juni 2018 på Skogmuseet på Elverum.
Foto Anna Lena Abertsen.

‐  Det kan også arrangeres lokale skogdager, forteller Anna Lena. Mange steder kan Skogselskapet stille opp med et fint opplegg.

Vårens oppgaver er hemmelige frem til 5. mars neste år.

‐  Jeg oppfordrer alle til å gripe denne muligheten til å lære ute i naturen, sier hun.‐ Vi fikk utrolig mange positive tilbakemeldinger på Skoglekene 2017. Elevene ble så gira på det de fant og oppdaget at selv pølsespising og været ble glemt.

Vinner av Den gyldne kongle for 2017 ble Hønefoss skole i Buskerud.
Stolte vinnere i 2017. Hønefoss skole i Buskerud gikk av med seieren.
Foto: Anna Lena Albertsen.
I tillegg til ære og berømmelse, er førstepremien 5.000 kroner. Likevel er det viktigste at hundrevis av elever virkelig oppdager at skogen er et kult sted.