Konferansen Skog om miljø, klima, industri og fremtid - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Konferansen Skog om miljø, klima, industri og fremtid

En samlet skognæring møttes til faglig påfyll og debatt.

– En bærekraftig bruk av skogressursen er helt nødvendig for å nå klimamålene, innledet styreleder Heidi Hemstad.

Foran over 200 fremmøtte på Hotel Bristol i Oslo var politikere, forskere, skogbrukere, beslutningstagere og miljøvernere samlet for faglig påfyll, diskusjoner og kanskje viktigst av alt – knytte nye kontakter.

Tore O. Sandvik (Ap), konstituert klima og miljøminister sparket i gang ballet. Dette var en av hans første taler som klima og miljøminister. Han var opptatt av at skogbruket må både skape og bevare verdier. Ministeren snakket også om nedbygging av natur.

– Vi trenger bedre verktøy for å prioritere nedbyggingsformål. Det er også viktig å se på hvordan vi kan utnytte allerede nedbygd natur, sa Sandvik.

Konstituert klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) med dagens første innlegg.

Videre snakket Jørund Rolstad, forskningssjef ved NIBIO om naturskog og hvordan den har utviklet seg. Gunnar Kjærstad, fagdirektør for verneområdeseksjonen i Miljødirektoratet, snakket om hvilke skogtyper det ønskes mer frivillig vern av.

– Skogtypene som er prioritert for vern er: regnskog, kalk- lågurt- og høgstaudeskog, bekkekløfter, flomskogmark, gammel barskog og raviner.

– Vi ønsker at tilbudene skal ha så god tilstand som mulig. Dermed ønsker vi så høy grad av naturskognærhet som er mulig å få til. Det må være en realisme i forventingene. Man kan ikke verne noe vi ikke har, men vi kan verne det beste av det vi har. Får vi på plass et godt naturskogskart vil man enklere kunne frem til områder hvor man bør prioritere frivillig vern, sa Kjærstad fra scenen.

Skogministeren

I neste bolk med temaet «Hvem skal bestemme over skogen?» talte næringspolitisk sjef i Glommen Mjøsen Skog, Yngve Holth, dosent ved NMBU og partner i Holth & Winge, Fredrik Holth, og landbruks- og matminister Geir Pollestad (SP). Innleggene og den avsluttende diskusjonen gikk blant annet på lovverk, melde- og søknadsplikt.

–  Jeg mener at den enkelte skogeier bestemmer over egen skog. Det må være det soleklare utgangspunktet i et fritt samfunn. Som skogeier er det ikke bare rettigheter, det følger også med noen plikter. Skogbruket skal forvaltes innenfor rammer samfunnet trekker opp, sa Pollestad fra scenen.  

«Skogminister» Geir Pollestad (Sp) var opptatt av at man skal drive et aktivt skogbruk i Norge.

Han pekte videre på skogens viktige rolle i klimakampen. Pollestad mener man må kunne drive norsk skogbruk på en slik måte at den er konkurransedyktig med andre land. Ministeren pekte også på at næringen har tatt mange steg når det kommer biologisk mangfold og vern.

Variert program

I neste bolk «Økt bruk av lukket hogst» snakket Sverre Holm, fagsjef for skogskjøtsel i Glommen Mjøsen Skog og Karoline Andauer, generalsekretær i WWF Verdens Naturforbund om lukket hogst.  Sistnevnte snakket om en intensivordning for lukket hogst. Sammen med Norges Skogeierforbund, Norskog og Sabima har de foreslått en tilskuddsordning for skogeiere som ønsker å omstille til et aktiv fleraldersskogbruk med bruk av lukket hogst.

I «Skogen som klimatiltak» snakket Gunnhild Søgaard, forskningssjef i divisjon for skog og utmark ved NIBIO, om skogbrukets rolle i klimmakampen. Hvordan man skal øke effekten? Petter Holmgren, daglig leder i FutureVistas snakket om klimaeffekten fra skog til produkt. Martin Skancke, leder av Klimautvalget 2050 snakket om skogbrukets rolle i deres arbeid. Line Nybakken, professor i skogfag ved NMBU talte om at skogen påvirkes av klimaforandringer. Hva kan skogeierne gjøre? Avslutningsvis møttes Frode Jacobsen (Ap), Willfred Nordlund (Sp), Anna Molberg (H), Tor André Johnsen (Frp) og Harald Moskvil (MDG) til paneldebatt. De ble innledningsvis utfordret til hvordan de skal overbevise en skogeier om hvorfor de bør stemme på deres parti.

Politikerne ble utfordret av ordstyrer Per Skorge til å forklare hvorfor en skogeier bør stemme på deres parti.

I torsdagens siste bolk ble de fremmøtte presentert for alt det spennende man kan bruke tømmer til. Olav Breivik, styreleder i Billerud Viken, tok publikum gjennom de spennende planene selskapet har på Follum. Cecilie Jonassen, daglig leder i VOW Green Metals snakket om biokarbon, Are Arneson, produktansvarlig i GOE Production fortalte om deres satsning på bjørkegranulat på kunstgressbaner. Avslutningsvis fortalte Ola Roald, arkitekt og faglig leder i Holar Ola Roald, om hvordan de tar naturen inn i bygg, blant annet ved utstrakt bruk av tre.

Olav Breivik styreleder i Billeurd Viken.

Det var stort engasjement og mange faglige diskusjoner i pausene. Skogbruket engasjerer, og mulighetene er mange.