Nekter å gi opp planene om ny fibermassefabrikk på Hønefoss
I forrige uke ble det klart at Miljødirektoratet avslår Billerud Vikens søknad om å etablere en ny fibermassefabrikk på Hønefoss. Nå har styret i selskapet vedtatt å anke avgjørelsen.
– Det er klart vi er skuffet. Hvis dette vedtaket blir stående, innebærer det i praksis at det er svært vanskelig å starte ny skogindustri der det er skog i Norge, sier Kjell-Arve Kure, daglig leder Billerud Viken AS.
Viken Skog samarbeider med den svenske emballasjeprodusenten Billerud om å etablere en fibermassefabrikk i Treklyngen Industripark på Hønefoss. I midten av mars gikk høringsfristen for utslippstillatelse ut, og siden da har de ventet på myndighetenes beslutning om tillatelse til å starte opp fabrikken. Forrige uke fikk de altså nei fra Miljødirektoratet. En avgjørelse styret i Billerud Viken har bestemt seg for å anke til klima- og miljødepartementet.
– Vi mener Miljødirektoratet har rom for å gi Billerud Viken utslippstillatelse. Konsekvensutredningen i søknaden vår konkluderer med at tiltaket vil ha liten miljøpåvirkning. Dette er også verifisert gjennom tredjepartsvurdering – og med metoder som brukes i andre europeiske land for å tilfredsstille EUs vanndirektiv, sier Kure.
Store ressurser på planlegging
Miljødirektoratet bygger mye av sin argumentasjon for avslaget rundt de positive effektene de mener nedleggelsen av Norske Skog på Follum i 2012 har hatt på den økologiske tilstanden i området.
– Det er imidlertid slik at det var innføringen av ny renseteknologi ved bedriften som ga en signifikant forbedring og ikke selve nedleggelsen. Det er også slik at produksjonsprosessen for den nye fibermassefabrikken, med best tilgjengelig teknologi, er en helt annen enn det som ble brukt ved Norske Skog Follum, sier Kure.
– Med den tilnærmingen Miljødirektoratet har tatt og argumentasjonen for avslaget, kunne de enkelt ha kommunisert tidlig i prosessen at Billerud Viken ikke ville få tillatelse. Miljødirektoratet har i praksis sendt oss ut på en ørkenvandring hvor vi har brukt enormt med ressurser for planlegging av fabrikken, legger han til.
Hindrer grønt industriløft
En ny fibermassefabrikk på Treklyngen vil ikke bare sikre lokale arbeidsplasser, men også bidra til å nå regjeringens mål om en mer bærekraftig skogindustri.
– Dette vedtaket går imot både regjeringens politikk og behovet for en grønnere og sterkere industri. Norge har et enormt potensial til å foredle mer tømmer innenlands, men hvis slike prosjekter stoppes, mister vi muligheten til å ta en ledende posisjon innen bioøkonomi, sier Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.
– I 2022 ble vi fortalt av statsministeren og daværende næringsminster at de la vekt på effektiv saksbehandling. Det har vi definitivt ikke fått, avslutter Kjell Arve Kure.