Verdensmester i trefelling
Kvinnene har endelig fått plass i VM i motorsag. Skoglandet Østerrike er helter, men de norske høster også mange medaljer.
Tekst og foto: Roar Ree Kirkevold
– Du må nok ha litt flaks for å ta hjem gullet, men du vinner ikke hvis du ikke er god, sier Anne-Helene Sommerstad Bruserud. Hun gidder ikke å legge skjul på at hun har fått svært gode resultater.
Det skulle da også bare mangle. I høst kom hun hjem til to barn, mann, griseproduksjon og gårdsdrift med intet mindre enn VM-gull og verdensrekord i trefelling, VM-bronse i kategorien: «Over- og underkapp» og en flott femteplass totalt blant 15 kvinnelige deltagere fra 14 av de 22 landene som deltok.
Hun registrerer at ikke alle land sender damelag, men det plager henne lite. I det norske miljøet og blant jentene som sendes til VM, er stemningen på topp.
– Vi vil hverandre ikke noe vondt, bare vinne over hverandre, sier hun med sitt vennlige smil.
En viktig egenskap er å innse sine styrker, men også sine svakheter.
Både i NM og VM måles alt som måles kan. Presisjon, selvsagt, men også tid og sikkerhet.
– Jeg har fått avgjørende råd særlig fra andre utøvere. Vi byr på det vi har funnet ut, forklarer hun.
Har lenge likt å konkurrere
Etter ungdomsskolen valgte hun å gå fire år på Tomb videregående skole i Østfold. Grunnen var at dette er en god skole, men også at de hadde et aktivt tevlingsmiljø i skogfag og motorsag. Da hun gikk på Tomb var kvinnelaget herfra beste kvinnelag i landet både i 2012, 2013 og 2014.
Ett år slo de alle, også alle guttelaga og kom på førsteplass i den delen av tevlingen som går på skogfag, altså målinger og beregninger i skogen. Slikt viser at kvinnene har sin helt naturlige plass i skogbruket.
Selvsagt!
I Norge er det Norges Bygdeungdomslag, NBU, som eier både landslaget og norgesmesterskapet, men det stilles lag både fra videregående skoler med naturbruk og fra NBU. Du må kvalifisere deg for en plass på det eksklusive landslaget uavhengig av tidligere prestasjoner.
Trening og fokus
Den tidligere læreren på Kongsberg videregående skole, Saggrenda, Halvor G. Garås er en skikkelig ildsjel som betyr mye for rekruttering og utdanning innen skogfaget. Han er landslagssjef for den norske delegasjonen i VM i motorsag som i høst ble arrangert i Wien i Østerrike. Landet som gjør det samlet best i denne sporten.
– Vi må være klar over at motorsagtevlinger er internasjonal toppidrett hvor du både skal sette deg klare mål, og legge et aktivt treningsløp for å hevde deg, sier han.
22 land deltok i VM med 15 jenter og 100 gutter. Også tidligere Sønsterud-lærer Ola Nymoen betyr mye i denne sporten.
Henger etter
Den internasjonale organisasjonen, International Assosiation of Logging Championship, IALC, kan absolutt ikke betegnes som framoverlent når det gjelder likestilling. Gamle menn, særlig fra Øst-Europa nektet offisielt Norge å arrangere kvinneklasser da vi arrangerte VM i Lillehammer så sent som i 2018.
Uforståelig, selvsagt. Selvfølgelig utgjør disse kreftene taperlaget.
Likevel ble det arrangert kvinneklasse som et prøveprosjekt. Koronapandemien stoppet VM-tevlingen i Serbia i 2020, men i Estland i 2023, deltok det for første gang kvinner i egen offisiell klasse. Anne-Helene Sommerstad Bruserud tok bronseplass i trefelling og tredjeplass samlet i kvinneklassen der. Under årets konkurranse i Østerike tok hun altså VM-gull og verdensrekord i trefelling.
0,02 millimeter til gull
Anne-Helenes historie fra VM beskriver de små marginene i denne sporten. En av øvelsene er å felle et tre (en påle, egentlig).
Også her måles alt, inkludert brytekanten. Tykkelsen skal være mellom 25 og 35 millimeter. Utenfor dette gir minuspoeng.
– Et sted målte de min brytekant til 35,48 centimeter. I reglementet skal de tre-fire dommerne og observatøren fra et annet land enn deltageren, runde av til nærmeste millimeter. Hadde den vært 0,02 centimeter eller to tidels millimeter tykkere, hadde jeg fått fire poeng i trekk og andreplass. Det er derfor vi vet at du også må ha litt flaks, forteller hun.
Som i all annen toppidrett, altså. Marginene er alt.
Denne saken og mange flere kan du lese i Magasinet Skog som kommer i postkassa di nå.