– Å bygge i tre sitter mellom ørene - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

– Å bygge i tre sitter mellom ørene

– Enkelt sagt er det ingen hindringer for å bygge hva som helst og hvor som helst i tre. Viljen sitter i hodet, sier daglig leder i Trefokus, Aasmund Bunkholt. Han er en av foredragsholderne på konferansen «Bygg i tre» på Quality Straand hotell i Vrådal 22. mai.

‐ Målgruppa for konferansen er kommunene og entreprenørene. Som utbyggere skal de være ansvarlige og gå foran med bærekraftig byggeri, sier Bunkholt.

Trefokus er et nasjonalt informasjonsselskap, som ble etablert i 2004. Siden oppstarten har Bunkholt reist land og strand rundt med foredrag om bygging i tre. På konferansen i Vrådal er Bunkholt en av 8 foredragsholdere.

‐ Er bygging i tre et tungt budskap å selge inn?

‐ Mentale hindringer kan være tøffe å ta tak i. Ekstremvarianten er at man ikke vil. Da er det ikke lett. Men hvis man ikke vil, er man ute av markedet på 5 år. De fleste aktørene i markedet ser de kommersielle elementene i dette. Jeg bruker både «pisk og gulrot» når jeg forteller hvorfor vi skal bygge i tre, svarer Bunkholt.

‐ Hvorfor er det nødvendig å overbevise folk om at bygg i tre er smart – vi snakker jo om tidenes byggemateriale?

‐ Etter store branner i mange byer på slutten av 1800-tallet, ble det forbudt å bygge i tre. Mange norske byer fikk murtvang. Det kom byggeforskrifter som begrenset høyden til maks tre etasjer. Etter hvert forvant kompetansen om trebygg og bygg i tre på over tre etasjer ble ikke oppført. Enkelt sagt stoppet bygging i tre opp som følge av regelverk og forbud. Så har det skjedd ufattelig mye siden år 2000. Vi har gått fra null til verdens høyeste trehus på 15 år. I dag er det kun en mental begrensning, som hindrer at et nybygg ikke blir oppført i tre, mener Bunkholt.

11 kommuner i Telemark og Telemark fylkeskommune samarbeider om klimanettverket «Bygg i tre». Dette nettverket er arrangør av konferansen. Målet med nettverket er økt bruk av tre og bærekraftig byggeri i offentlig sektor.