Advarer mot stor skogbrannfare
«Ikke tenn bål eller fyr opp grill i skogen», advarer både brannvesenet og Skogbrand forsikring i en pressemelding i dag.
– Det er flott at folk vil ut i marka. Samtidig vet vi at ni av ti skogbranner startes av menneskelig aktivitet. Ekstra mange turgåere kombinert med at det mange steder er tidlig vår og snøbart, vil gi høyere risiko enn normalt denne påsken. Da er det viktig at alle er med og tar ansvar, sier Per Asbjørn Flugstad. Han er adm.dir. i forsikringsselskapet Skogbrand, som forsikrer mer enn 42 000 skogeiendommer i Norge.
Bør respektere bålforbudet fra nå
Der vinteren har sluppet taket, mener Flugstad alle former for åpen ild bør unngås allerede fra nå av.
I Norge har vi et generelt bålforbud i skog og annen utmark fra 15. april til 15. september. Forbudet omfatter båltenning, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild. Unntaket fra dette er der brenning åpenbart ikke kan medføre brann, som for eksempel der det ligger snø på bakken.
Flugstad får, ifølge pressemeldingen, støtte for sin advarsel fra Janne Hovdenakk, som er avdelingsleder forebyggende i Follo Brannvesen.
Høyere skogbrannfare enn normalt
– I år sniker påsken seg foran startdatoen for det generelle bålforbudet, men det er all grunn til å rette seg etter de samme reglene allerede nå. Med bakgrunn i værforholdene vi har hatt i vinter, er skogbrannfaren høyere enn normalt flere steder i landet, sier hun.
Hovdenakk advarer også mot å benytte tilrettelagte bål- og grillplasser i disse dager.
– Tilrettelagte bål- og grillplasser betyr ikke nødvendigvis at disse er unntatt fra det generelle forbudet. Brannvesenet vet ikke om nærområdene rundt er godt nok ryddet med tanke på brannfare og spredning. Ansamling rundt slike plasser vil også kunne bryte med smittevernreglene knyttet til Corona-epidemien. Dessuten er beredskapen presset også i brann- og redningsetaten som følge av pandemien, påpeker Janne Hovdenakk, og håper generelt at folk vil unngå risikoatferd som en del av samfunnsdugnaden.
Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarer mot stor skogbrannfare i vår.
– Det er svært lite snø på Østlandet og i et bredt belte sørover og videre oppover langs kysten. I disse områdene er det store barmarksområder med mye vegetasjon. I tillegg er det økende temperaturer og vind. Dersom det ikke kommer regelmessig nedbør vil vegetasjonen på kort tid tørke opp, sier fungerende direktør Per K. Brekke i DSB, i en uttalelse på direktoratets nettside.
– Ikke tenn bål i skogen
Direktoratet satte allerede 23. mars to skogbrannhelikoptre i beredskap, ett på Torp utenfor Sandefjord og ett på Kjeller utenfor Lillestrøm. Beredskapen er foreløpig berammet til 14. april.
Også DSB oppfordrer folk til å være ekstra varsomme og ikke tenne bål i skogen eller drive med bråte- eller vardebrenning.
– Vi oppfordrer folk til å vise ekstra aktsomhet når de er i skog og mark. Ikke tenn opp bål og ikke driv med bråte- og vernebrenning. Som følge av Korona-situasjonen må brann- og redningsvesenet nå prioritere de viktigste oppgavene de har, sier Brekke.
Innsats ga resultater
I 2018 ble det registrert mer enn 2000 skog- og gressbranner her i landet. I 2019 var sommeren våtere, og antallet ble redusert til om lag 260.
– Men god innsats fra alle parter bidro også til den gunstige utviklingen. Brannvesenet holdt høy beredskap, samtidig som skogeierne og skogsentreprenørene gjorde alt de kunne for å unngå brann. Også turfolket viste brannvett. Det samme håper vi vil skje i år, sier Per Asbjørn Flugstad i Skogbrand.
Matpausen i løpet av turen kan bli like vellykket uten at det tennes bål, mener han.
– Varme pølser på termos er enn klassiker, og taco i tortilla-lefse har blitt populært hos både barn og voksne. Med et enkelt søk på internett kan man i tillegg finne mange gode og originale forslag til turmat som ikke forutsetter oppvarming underveis.