ALLSKOG går med rekordoverskudd - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

ALLSKOG går med rekordoverskudd

ALLSKOG legger bak seg et av mest innbringende år noensinne som konsern. For femte år på rad kan 7 500 skogeiere nord for Stad og Dovre få utbetalt utbytte fra samvirket.

– Det har vært et godt år i skogen, og vi er stolte av å presentere slike resultater for eierne våre. Vi har fått bedre kontroll på kostnader. Dermed har vi kunnet levere bedre oppgjør til skogeierne, sier Snorre Fridén Furberg, administrerende direktør i ALLSKOG SA.

Skogeierne tar ansvar

ALLSKOG leverte 945 000 kubikk trevirke til industrien i 2022. Omtrent 10 prosent av tømmeret ble drevet ut av skogeiere som hugger selv. Resten kom fra små og store hogster som skogeiere satte ut til samvirket.

Markedsprisene på trevirke er rekordhøye, som følge av energikrisen i Europa. Av samme grunn har samvirkets kostnader til maskindrift og tømmertransport økt.

– Vi må drive godt for å bidra til at skogen kaster av seg for eierne, samtidig som vi behandler naturen så skånsomt som vi kan, sier Furberg.

Samvirket har også tatt på seg flere oppdrag med planting, skogskjøtsel og skogtaksering.

– Godt stelt skog er vårt største naturlige CO2-lager og en ressurs som kommende generasjoner også skal ha nytte av. Fremtidsskogen plantes nå. ALLSKOG omsatte nesten 5,2 millioner planer i året som gikk. Skogeierne tar generasjonsansvaret på alvor, sier Furberg.

Stor lojalitet til samvirket

Morselskapet ALLSKOG SA har økt omsetningen med nærmere 90 millioner kroner og ender med et driftsresultat på 12,9 millioner kroner. Flere av ALLSKOGs datterselskaper har levert svært gode tall. Hele konsernet ender med et resultat på 32,7 millioner kroner før skatt.

Samvirket endte i 2022 med en markedsandel på 69 prosent i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Det har vært en økning de siste årene.

– Skogeierne har vært lojale til samvirket i året som har gått, og det har lønt seg. Et sterkt samvirke har stor forhandlingsmakt overfor kjøperne, sier styreleder Eilif Due.