Åpnet ny tømmerkai i Fjaler - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Åpnet ny tømmerkai i Fjaler

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fikk æren av å sage over en tømmerstokk med ei elektrisk motorsag. Dette markerte den offisielle åpningen av Kvamen Tømmerkai i Fjaler kommune i Sunnfjord.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Den nye kaia ligger ved Dalsfjorden, innenfor kommunesenteret Dale i Fjaler kommune og er således plassert i et av de mest skogrike områdene i det nye fylket Vestland. På full kapasitet skal kaia kunne bidra til å skipe ut mellom 100 – 150 000 kubikkmeter årlig, noe som gjør dette til ei av de største tømmerkaiene på vestkysten. Kaifronten er på 84 meter med et bakareal på ca. 5 dekar. Det er 8 meter dypt, slik at store frakteskip, med kapasitet på inntil 6 000 kubikkmeter tømmer, skal kunne legge til.

Bra for næringa og bra for klimaet

Klima og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sa at han og regjeringen er stolte over å ha vært med og bidratt til å få den nye tømmerkaia på plass. Statsråden var på sitt første besøk i hjemfylket etter at han ble utnevnt som minster. Rotevatn understreket videre at skogen er en viktig del av det grønne skiftet, og gjentok munnhellet om at alt vi i dag lager av olje kan vi i framtiden lage av skogens råstoff.

– Skog bind karbon og kan delvis erstatte fossile brennstoff. Dette er bra for næringa og bra for klimaet, sa Rotevatn i møte med bl.a. avisa Firda.

Den nye kaia har kostet rundt 31 millioner kroner, og har fått ca. 23 millioner kroner i statstilskudd. Byggearbeidene startet i februar 2019 og kaia er bygget på ei kaitomt som er et tidligere utfylt område av masser fra tunnelbygging som Statens vegvesen i sin tid sto for. Den nye kaia i Fjaler er nå ei av 21 kaier som er åpnet, eller under bygging de siste åtte årene, alle med betydelig støtte fra staten.

Den nye Kvamen Tømmerkai ligger idyllisk og strategisk til ved Dalsfjorden i Fjaler kommune. Foto: Helge Kårstad, Kystskogbruket.