Bratt hogst for ressurser og beredskap
Det står 20 millioner hogstklar skog i så bratte lier at tømmeret må tas ut med vinsj eller taubane. Når kapasiteten kun er 100 000 kubikk i året, må noe gjøres.
Fredag 28. august arrangerte Norsk taubanelag, Kystskogbruket, Glommen Mjøsen Skog og Maskinentreprenørenes forbund, MEF Skog skogdag ved Hafjell i Øyer. 140 interesserte fikk se det nyeste av utstyr for bratt terreng demonstrert i praksis. Taubanene produsert av Owren as i Vingrom har hele verden som sitt marked.
Beredskap
– Det finnes motstand mot hogst av liene, men vi skal huske at de fleste har blitt hogd ut med hest og plantet igjen tidligere, sa administrerende direktør i Glommen Mjøsen Skog, Gudmund Nortun. Bare i Gudbrandsdalen finnes det halvannen million hogstklar og bærekraftig skog som krever taubane.
Nortun minnet om tørkesommeren 2018. Nedover i Europa sliter de med formidable billeskader, mens vi ble reddet av en kald og våt vår i 2019.
– Taubanekapasitet handler derfor ikke bare om ressurser, men også om beredskap. Vi må ruste oss for tørke, flere stormfellinger og mer nedbør også i bratta, poengterte han.
Taubane viktig
Ole Bakke, daglig leder i Skognæringa Kyst, Kystskogbruket, minnet om at det står 20 millioner kubikkmeter hogstklart tømmer som trenger taubane eller vinsj for å bli tatt ut.
– Når kapasiteten er på 100 000 kubikkmeter tømmer i året, har vi jobb i 200 år. Han ønsker et moderne taubanemiljø med kompetanse og større kapasitet, pluss offentlige penger til en nasjonal rådgiverstilling.
Politikk
Høyres stortingsrepresentant Torill Eidsheim ga skognæringen kreditt for å være aktive og gi politikerne innspill slik at offentlige midler kan styres mot tiltak som får praktisk effekt. Hun minnet om at skogen er avgjørende for å nå klimamålene.
Administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb organiserer 1 500 entreprenører hvorav 105 skogsentreprenører.
– Taubanebehovet finnes flere steder i landet enn på Vestlandet. Meld dere inn i MEF slik at vi kan representere dere overfor myndighetene og stå samlet om ønskene og kravene, sa hun.
To systemer
Rørvik Taubanedrift firte ned tømmer til sin flunkende nye 17 meter høye og lastbærermonterte Owren taubane. God høyde og lett utstyr gjør jobben mer effektiv. Stålwiren er byttet ut med tau og blokker og annet er produsert av lettere materiale. Anlegget hogg ut 4 200 kubikkmeter, tilsvarende 120 vogntog med tømmer på to måneders fullskala test tidligere i sommer, og fordi taubanen monteres på lastbærere, kan Rørvik etablere standplass i terrenget. Owrenutstyret produseres på Vingrom rett syd for Lillehammer.
Ved bilveien øverst i lia heiste T. Frivik Taubanedrift AS opp tømmer. Dette er et litt annet prinsipp, hvor effektiv og sikker drift fortsatt står i høysetet. Frivik vil helst trekke tømmeret opp lia med baneutstyr fra Østerrike.
Vinsj
Mest spektakulært på skogdagen i Hafjell var kanskje likevel Torbjørn Friviks demonstrasjon av T-vinsjen som slipper ut og trekker opp både hogstmaskiner og lastbærere i meget bratt terreng. Med godt tømmerlass og totalvekt på 45 tonn, krabbet lastbæreren fra Kalstad Maskin opp lia ved alpinanlegget med 44 graders helling(!). På toppen sto en T-vinsj som Frivik importerer fra Østerrike. Den koster et par millioner, men åpner nye områder for hogst uten bygging av vei eller bruk av taubane.