Bruk mer tre i regjeringskvartalet - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Bruk mer tre i regjeringskvartalet

Regjeringskvartalet må brukes for å fremme innovasjon i norsk næringsliv og skape stolthet over norsk byggeskikk, sa administerernde direktør i Norges Skogeierforbund, Per Skorge, på høring i Kommunal- og forvaltningskomiteen denne uken.

Skorge mente stortingsmeldingen om nytt regjeringskvartal manglet ambisjoner. I meldingen begrenses i realiteten rommet for innovasjon og valg av klimasmarte løsninger betraktelig, og det skaper et inntrykk av at det ikke er nødvendig eller mulig å utvikle slike løsninger i prosjektet som helhet.

Handlingsrommet må brukes

Skorge understreket at Skogeierforbundet har stor forståelse for at sikkerhetskravene i regjeringskvartalet er strenge, men det er et stort rom for innovasjon og utvikling av klimasmarte løsninger innenfor strenge krav til sikkerhet. Trebaserte løsninger må kombineres med andre materialer for å oppfylle kravene. Valget står altså ikke mellom «rene» løsninger i tre eller i stål og betong, men mellom ulike typer kombinasjoner. F.eks kan konstruksjonene i de nedre etasjene være i plasstøpt betong, mens konstruksjoner oppover i etasjene kan bestå av lettere materialer som er mer elastiske. I områder som er utsatt for jordskjelv, så har tre nettopp vist seg å kunne tåle ekstreme belastninger uten å kollapse.

‐ Her må handlingsrommet innenfor sikkerhetskravene utnyttes til fulle slik at fornybare materialer tas i bruk i størst mulig grad. Dette fordrer en tett dialog med industrien om muligheter og innovasjon, sa Skorge.

Du kan se video av høringen her. Skorges innlegg starter ca 21 minutter ute i høringen.