Bygger ny fullskala pelletsfabrikk i Norge
Arbaflame varsler at de vil bygge sin første fullskala pelletsfabrikk på Skotterud. De gjør en investering på 196 mill. kr. og har signert en kontrakt for årlig leveranse av 70 000 tonn pellets til et kullkraftverk […]
Den nye fabrikken vil bli bygget på Grasmo, mellom Kongsvinger og Skotterud i Hedmark, der Arbaflame allerede har et pilotanlegg i dag.
70 000 tonn til Rotterdam
Totalt vil selskapet investere 196 millioner kroner i det nye anlegget. Her skal det produseres 70 000 tonn av selskapets patenterte pellets. Hele produksjonen vil bli levert til det franske energiselskapet Engie, som har et kullkraftverk i Rotterdam. Der vil den norskproduserte pellets bidra til å erstatte kull i energiproduksjonen.
– Dette er det store kommersielle gjennombruddet for oss, uttaler daglig leder Bjørn Halvard Knappskog til DN.no, som først omtalte saken i dag. Faren, Bjørn Knapskog, har jobbet med å utvikle pellets fra Kongsvinger siden midten av 1990-tallet, og endelig lykkes selskapet med satsingen. Går alt etter planen skal den nye fabrikken stå klar allerede neste år. Stalige Enova bidrar til investeringen med 78 millioner kroner. Prosjektet har også underveis mottatt støtte fra EU på 180 millioner kroner til utvikling av konseptet.
Starten på en storstilt satsing
Ifølge Knapskog har selskapet en gjensidig intensjon med Engie om å raskest mulig kome opp til 200 000 tonn leveranse, og deretter øke gradvis til en kapasitet på opptil 1,8 millioner tonn. Dette betyr at Arbaflame må bygge flere fabrikker, men disse fabrikkene vil bli bygget utenfor Norge, blant annet i Nord-Europa, USA og Canada, sier Knappskog i en kommentar til E24, som også har omtalt saken.
Ifølge Arbaflame produserer de en pattentert type pellets som er egnet til å erstatte kull uten å måtte tilpasse produksjonsutstyret. Dette har blitt testet ut i vellykkede forsøk ved totalt 15 ulike kullkraftverk rundt om i verden.
Viktig å bygge den første i Norge
– For oss har det derfor vært viktig at verdens første fabrikk blir bygget i Norge, både fordi det gir oss verdifull nærhet til prosjektet og kompetansen, men også fordi teknologien faktisk ble oppfunnet og utviklet her, sier administrerende direktør Bjørn Halvard Knappskog i Arbaflame til E24.