Dyrsku´n i Seljord leverer som alltid!
Siden 1866 har bygdefolk fra store deler av landet strømmet til Seljord i september. Uansett hva du trenger, eller ikke, må du hit til landbrukets store møteplass. Hva blir vel høsten uten gratis bålkaffe på […]

AT-Skog delte ut over tusen smaksprøver på lokalprodusert iskrem hvor vaniljesmaken kom fra grantømmer. Fra venstre: Olav Inge Nordbø, skogbruksleder AT-Skog, Anders Roger Øynes, adm.dir AT-Skog, «Liv Aakre, seniorrådgiver i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark og Hilde Hoff Skinnes, Norgesplanter og Skogselskapet. Foto: Foto: Roar Ree Kirkevold
Enten du skal kjøpe en hogstmaskin til fire millioner eller en lefsepinne til førti kroner, så må du innom Dyrsku´n i Seljord. Køen inn til det ellers så døsige tettstedet er enorm. Bobiler, mopeder, rånetraktorer og jesusbusser. Kom som du er. Velkommen du med skinnhatt eller slips av treverk. Stig inn, du nysgjerrige eller du landbruks- og matminister. Alle får plass.
Is til tusen
Jeg har vært her hvert år i førti år, innrømmer Olav A. Veum. Som styreleder i både Norges Skogeierforbund og AT-Skog er han et selvsagt innslag på det store Skogtunet.
– Da jeg var liten, var det tivoliet som trakk, men nå er det å treffe både medlemmer, altså skogeiere, og publikum som han ikke kjenner, hvis de finnes.
– I år har vi med oss «Tenk Tre». Skogbrukets store satsing for å fortelle folk utenfor bransjen at skogen er en fremtidsnæring. Så viktig er skognæringen at vi som nasjon ikke når klimamålene våre hvis vi ikke både bruker skogen aktivt ved planlagt hogst og lønnsom planting, samtidig som vi bygger i tre.
Så delte skogfolket ut rause smaksprøver av lokalprodusert iskrem. Kuene som beitet fredelig på andre siden av Seljord sentrum kan snart fôres på flis fra grantrær. På Dyrsku´n fikk du lære om prosessen «fra flis til is». Og vaniljesmaken kom også fra skogbruket.
Hæ, sa folk, for mange hadde ikke fått med seg at vanillin, som er vaniljesmak, også lages av grantømmer i Sarpsborg, som det eneste stedet i verden. Bærekraft og innovasjon, heter det, og godt smaker det.
– Dyrsku´n er et bra sted å handle, sier Veum. Selv har han kjøpt ny traktor her for noen år siden. For her treffer du de ledende leverandørene, De gir deg gjerne et godt tilbud hvis du har forberedt deg litt, slik at du kan slå til. Men først kan du ta deg en runde til de andre leverandørene og se deres produkter med egne øyne. Praktisk og hyggelig!
Bli med på en runde
Der borte står en stasjonær motor fra 1937. Den puster og smeller vennlig som takk for total restaurering og godt med smøring i alle ledd. Rundt står gamle menn. Alle har capser med reklame, og de holder hendene i lommene. Slik kan de stå i timevis, eller så lenge motoren går.
Kom, så tar vi en tur.




















