Elever bygde felleshus for parsellhageeiere - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Elever bygde felleshus for parsellhageeiere

Elever ved Natur videregående skole i Oslo har denne våren jobbet med et unikt prosjekt. På oppdrag for, og i samarbeid med OBOS, har elevene bygget et 100 kvadramteter stort felleshus for parsellhageeiere og beboere […]

Av: Jonathan Lindholth, lektor ved Natur vgs.
access_time Publisert

Huset er reist med tømmer som elevene felte i vinter ved Nøklevann i Oslo, og ellers er det brukt kortreiste eller resirkulerte materialer. For eksempel er taktekkingen lagt med komprimerte ventilasjonsrør og gulvet lagt med resirkulerte teglstein fra nærområdet.

Elevene-i-arbeid_web
Her er elevene i arbeid med å oppføre husene. Foto: Natur vgs.

Prosjektet er altså et godt eksempel på bærekraft i praksis, der ingen ressurser har blitt unødvendig sløst. Dette fokuset er et tydelig standpunkt fra både OBOS og Natur videregående skole, der begge parter ønsker å gå foran som et godt eksempel i det grønne skiftet. Elevene går Skog- og landbrukslinje på Natur vgs., der de lærer om de mange utfordringene og potensielle løsningene som nå preger verden, lokalt og globalt. Fokuset er på å forstå naturressursforvaltning ved å ta i bruk praktiske oppgaver og prosjekter.

Forbildeprosjekt

Det nye huset skal stå på et område mellom Fornebu S og Nansenparken, hvor det om noen år skal bygges 600 leiligheter og rekkehus. Det fremtidige boligprosjektet er et FutureBuilt forbildeprosjekt med høye miljøambisjoner. Huset er tegnet av Dyrvik Arkitekter og Transborder Studio. Entreprenør Hogne Myrvold står for byggingen sammen med elevene.

Elevene-som-deltok_web
Fra åpningen av huset: Prosjektleder for OBOS Fornebu, Tor Evert Lindeland holder tale foran lektor ved Natur vgs. Johnatan. Elevene fra Natur som deltok var f.v.: Mia Michelle Winterrowd, Ragnhild Westbye, Jakob Nymoen, Aleksander Hagness Mortensen, Joakim Kjær, August Jørstad Wingård, Andreas Hoel Sandsdalen, Iver Fallingen Holling, Sondre Tobiassen Cordtsen og Bendik Kløvstad Birkeland. Foto: Natur vgs.
Uteområdet_web
Et åpent uteområde under tak, hvor man kan ta seg en rast fra økta i parsellhagen. Foto: Natur vgs.
Inneområdet_web
Stilfullt inneområde, med mye tre som dekorasjon. Foto: Natur vgs.