EM i skogbruksferdigheter 2023 - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

EM i skogbruksferdigheter 2023

Til helgen møtes 72 deltakere fra 15 ulike land i Kongsberg for å konkurrere i oppgaver knyttet til skog og skogbruk.

Av: Anders Hals
access_time Publisert

Fra 31. mai til 3. juni arrangerer Kongsberg videregående skole EM i skogbruksferdigheter for skoleelever i alderen 18 – 25 år. Gjennom disse dagene skal i alt 72 deltakere fra 15 ulike land individuelt og som nasjons lag konkurrere i seks ulike øvelser.

Arrangementet er et samarbeid mellom Kongsberg videregående skole, skognæringen i Norge, og det offentlige, blant andre Velg skogKvinner i skogbruket og Skogselskapet.  Felles for dem alle er at de ønsker å rekruttere flere elever til studieretninger innen skogbruk. 

– Skogbruk er en næring med muligheter for mange ulike interessefelt og bakgrunner, fra praktisk arbeid i skogen, til jobb i trenæringen, forskning og arbeid i det offentlige. Det er stort behov for arbeidskraft i næringen, sier Halvor G. Garås, lærer i naturbruk ved Kongsberg videregående skole og prosjektleder for arrangementet.

Deltagerne i mesterskapet er i aldergruppen 17 til 25 år, og de har kvalifisert seg gjennom nasjonale mesterskap. De kommer fra natur- og skogbruksskoler i sine hjemland, og det hele starter med ei skogsløype 1. juni. Langs løypa er det 16 poster der deltakerne skal få brynt seg på teoretiske utfordringer. Dette er en lagkonkurranse og den er ikke tilgjengelig for publikum.

Publikum får imidlertid sjansen i rikt monn 2. og 3. juni. Da skal det konkurreres i praktiske ferdigheter, og dette skjer så nær Kongsberg sentrum som det er mulig å komme – nærmere bestemt i området ned mot Numedalslågen mellom Tinius Olsen skole og svømmehallen.

Her skal deltakerne 2. juni fra kl. 08.30 og utover dagen yte sitt på forskjellige øvelser – sverdsnuing/kjedebytte, kombikapp, presisjonskapping og felling. Kl. 10.00 skal dessuten landbruks- og matminister Sandra Borch stå for den offisielle åpningen.

Dagen etter er det på samme arena finaleøvelse i kvisting. Den starter kl. 1l.00, men i timen før dette skal verdensmester i motorsag, Mathias Moregenstern fra Østerrike bli utfordret av vår egen Ole Harald L. Kveseth som ble nr. to under VM i motorsag tidligere i år.

Det blir oppvisninger av ypperste kvalitet i bruk av motorsaga og mye liv i området ned mot Numedalslågen så nær Kongsberg sentrum som det er råd å komme disse dagene.