En stor dag for alle
Statkraft og svenske Södra skal investere over 500 millioner i avansert biodrivstoff på Tofte.
‐ Transport står for 30 prosent av samlet klimautslipp i Norden, fortalte konsernsjef i Statkraft på en pressekonferanse fredag 15. desember. Statkraft eier 51 prosent av aksjene i nyetablerte Silva Green Fuel. Resten eier svenske Södra. De eies av svenske skogeiere og bruker 15 millioner skogskubikkmeter virke i året.
Konsernsjef Lars Idemark sa at dette er en stor dag for alle. Nå er vi virkelig i gang med det grønne skiftet i praksis.
Anlegget på Tofte skal stå ferdig i løpet av 2019. Det er et demonstrasjonsanlegg, og det vil si at her skal ny teknologi testes i kontinuerlig drift, for å fremskaffe andre generasjon drivstoff.
Hver dag i to perioder på 1000 driftstimer skal det produseres 4000 liter biodrivstoff i døgnet. Prosessen er en hydrotermisk omdanning. Kort fortalt betyr det at trevirke og vann (pluss noe kjemi) skal brytes ned til tilgjengelig drivstoff i løpet av 30 minutter. I prinsipp samme prosess som naturen selv utfører i løpet av noen millioner år.
Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen fortalte også at dersom dette fungerer slik man tror og håper, skal en fullskalaproduksjon ligge på mellom 100 og 150 millioner liter biodrivstoff i året.
10 slike anlegg vil da produsere drivstoff tilsvarende 13 prosent av all bakketransport i Norge og Sverige, eller spare fossilt drivstoff som ellers ville sluppet ut 3,7 millioner tonn CO2.
Fordi andre generasjon biodrivstoff ikke bruker mat- og fôrarealer, men skog, vil dette også ha direkte innvirkning på matvareproduksjonen.
Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen var også på pressekonferansen og sa at dette var et viktig skritt i riktig retning.
Til skog.no etterpå fortalte han at dette demonstrasjonsanlegget var en så stor og positiv nyhet at det virkelig var verd å legge merke til.
Skogeierforbundet har spilt en nøkkelrolle for bedre og mer forutsigbare rammevilkår for avansert biodrivstoff.
‐ Det er gøy å se hvordan det nå er et grunnlag for en så offensiv satsing. Den kan markere starten på en ny industri som kan være med på å utvikle Skog-Norge, sier administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, Erik Lahnstein.
Han hadde med seg dekorasjoner av gran, men påmonterte biler, fly og skogsmaskiner.
Også Bellonaleder Frederic Hauge heier på Tofteprosjektet.
‐ Det er to ting vi må få til og det er fullskala produksjon av bioenergi og CO2-fangst og -lagring. Derfor er dette så viktig. Han ser for seg produksjon av sjøbaserte råvarer i Oslofjorden, som kan inngå i prosessen sammen med råvarene fra skogen. Bellona er godt i gang med dette.