Familieeventyret på Kaldalmoen
Sagflisa spruter, høvelmaskinen går og kundene får plank fra sagbenken rett i hengeren.
En drøy halvtimes kjøring fra Steinkjer, ligger Namdalseid. I bygda var det lenge tre sagbruk, men på kort tid gikk to av driverne bort, og én bestemte seg for å legge ned. Da så familien Kaldal muligheten til å starte ei gårdssag.
Ofte kan man høre lyden fra sagbladet som treffer tømmerstokker på Kaldalmoen Sag fra morgen til kveld. Det er nemlig ikke bare de ekstra kronene som motiverer familien på bruket, det er også en lidenskapelig interesse for skog og bruk av tre.
– Vi ønsket å starte med noe som ikke trenger å spise gress. Tanken var at gårdssaga skulle være attåtnæring, men nå er jeg faktisk ikke helt sikker på hva som er hovednæring , og hva som er attåt, sier far Ottar Anton Kaldal med et smil.
Trær fra egen skog
Eldstebror Kristoffer (25) har flyttet på egen gård, og planen er at Mattias (20) på sikt skal overta gården Kaldalmoen. Derfor ønsket de å utvide aktiviteten på gårdsbruket slik at de hadde mer å leve av. Fra før har de en årsproduksjon på rundt 100.000 kyllinger, noen hundre tonn melkekvote, samt jord og skog. Det er tydelig at dette er en gjeng som liker å jobbe.
Ei sirkelsag ble kjøpt 12 mil unna gården, og det tok ikke lang tid før gårdssaga begynte å synge, og sagflisen sprutet.
– Det har gått over all forventning vi har vel 6 500 meter plank som venter på oss. Vi kan egentlig jobbe så mye vi vil. Saga er betalt ned, så om den står i 14 dager spiller ikke det noen rolle. Men alle tre er veldig interessert i både skog og trebruk. Dette synes vi er moro å drive med, så da blir det mange timer, sier Mattias og Ottar Anton.
– Ekstra gøy ble det etter at vi investerte i høvel. Nå kan vi levere ferdig høvlede materialer. Det er også det folk flest vil ha, skyter Mattias inn. Med stål kjøpt på Norlog kan de blant annet levere listverk, reisverk, panel og lignende.
4. januar sto det nye bygget med gårdssaga klart. Til prosjektet har de fått støtte av Innovasjon Norge. Ottar Anton berømmer Innovasjon Norge for at de ble med på investeringen. Nå kan de stå under tak og arbeide, selv ikke vilt trøndervær kan hindre familien Kaldal å sage.
På saga kan de skjære lengder opp til 8,5 meter. Der hvor byggevarehusene gir påslag på prisen ved spesielle lengder, kjører gutta i familien Kaldal flat pris per løpemeter. Skogsinteressen er stor. De er selv ute og plukker trær i egen skog, eller så banker de på hos naboer og spør pent om å få kjøpe trær på rot.
– Kristoffer har blant annet 4-500 kubikk jeg sikler på, sier faren og titter bort på sønnen.
Familieglede
Sagflisen fra sirkelsaga blir samlet og sendt til to kufjøs og ett kyllingfjøs. Det er god stemning i familien når de arbeider. Av og til er de alle tre, noen ganger to, men Ottar Anton forteller at det fint går an å jobbe alene også.
– Det blir lite krangling. Saga bråker for mye til det, smiler de.
Yngstemann Mattias, som på sikt skal ta over gården, har ambisjoner om at sagvirksomheten skal vokse seg større.
– På sikt håper jeg at vi kan bygge opp et lager med produkter. Slik det er nå går det meste fra sagbenken og rett på hengeren til kunden. Etterspørselen har vært over all forventning. Blant annet kjørte en kar fra Trondheim 16 mil hver vei for å handle hos oss, sier han.
– Tradisjonelt blir det litt mindre etterspørsel etter plank mot høsten og vinteren. Da håper jeg vi kan begynne å bygge opp et lager, sier Ottar Anton.
Først og fremst er det lokale tømrere som handler av dem. For etter at de lokale sagbrukene forsvant er det tydelig at familien på Kaldamoen gård har fylt et behov.
– Saga går jevnt, ofte fra morgen til kveld. Det hele har vært som et lite eventyr, kommenterer familien Kaldal.