Fart og spenning på skole-NM i skogbruk - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Fart og spenning på skole-NM i skogbruk

Også i år ble det høy fart og mye spenning under skole-NM i skogbruk. Nytt av året var en egen konkurranse i lassbærerkjøring. Elevene fra Saggrenda vant storeslem i lagkonkonkurrasene.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Rundt åtti naturbrukselever, fordelt på elleve lag fra åtte skoler deltok på NM i skogbruksferdigheter 2019 som ble arrangert ved Kongsberg vgs., avdeling Saggrenda helga 24. – 26. mars.

15 år gammel tradisjon

Det var i år 15 år siden disse konkurransene startet opp. Elevene ved de norske naturbrukslinjene har siden det møtes årlig for å teste sine faglige ferdigheter mot hverandre. Tradisjonelt har NM bestått av to øvelser, en skogsti med innlagt skogteori, samt en motorsagkonkurranse med øvelser som blant annet felling, kvisting, kapping og sverdsnu med kjedebytte.

I disse konkurransene tevles det både individuelt og som lag. Lagene kan både være rene jentelag, rene guttelag eller mikslag. Størst prestisje for skolene er det særlig knyttet til lagkonkurransene (skogteori og motorsagøvelsene sammenlagt). De lagene som vinner får delta i EM i skogbruk, som i år arrangeres i Svensjunga Sverige. I år ble det hjemmelagene fra Saggrenda som tok storeslem her. Både guttelaget og jentelaget fra Saggrenda vant hver sine klasser sammenlagt, og kan dermed glede seg til deltakelse i EM 22. – 26. mai.

I gutteklassen havnet Jønsberg vgs. på andreplass og Tomb vgs. på tredjeplass. I jenteklassen ble Tomb nummer to mens Jønsberg fikk tredjeplassen.

Jentelaget_Saggrenda_web
Alle jentene på i skog-klassen på Saggrenda stilte opp i NM. De vant også lagkonkurransen for jentene. Foto: Alle jentene på skogbrukklassen (vg2) på Saggrenda deltok under skole-NM.  Fra venstre Ingeborg L. Kjørstad, Viiel Flaata, Ine Hagen, Martine Haugen, Malin Fagertun-Johansen og Marte Bøe Marstein.

 

Får representere Norge i Russland

En fjerde øvelse som er lagt inn under skole-NM er individuelle skogteori, som er noe annet enn skogsløypa lagene gjennomfører. For å delta i den individuelle konkurransen må kandidatene presentere en skogfaglig oppgave på engelsk. Dette var det i år bare Ine Hagen, også hun fra Saggrenda vgs. som gjorde i år. Premien for å vinne denne klassen er likevel svært attraktiv. Hagen får da nemlig representere Norge i den internasjonale konkurransen som avholdes i Russland i september.

NM også i lassbærerkjøring

Nytt av året var det at det også ble konkurrert i lassbærerkjøring. Her måles elevene blant annet på opplasting av stokker langs ei løype, samt stabling av kubber. I lassbærerkjøring konkurreres det individuelt, og her stilte det ti konkurrenter. Årets vinner av skole-NM i lassbærerkjøring ble Håkon Andreas Østro Slåtten, også han fra Saggrenda vgs. På andreplass kom Andreas Grundvåg Bottlfs, fra Saggrenda og på tredjeplass Sevinung Fladsrud fra Valle vgs.  I jenteklassen vant Julianne Storfjell fra Solør VGS, Sønsterud foran Hilde Hovden Slettum, Valle VGS og Malin Fagertun-Johansen.

Norgesmester_lassbærer_web
Håkon Andreas Østro Slåtten ble årets Norgesmester i lassbærerkjøring

 

Sigbjørn-Flatin_web
Sigbjørn Flatin skal til EM sammen med Saggrenda guttelag. Foto: Saggrenda vgs.

Du finner oversikt over alle konkurranser med resultater, regler mm på hjemmesiden for årets skole-NM, på: http://www.nmskogbruk.info.