Flisa sprutet under EM på Kongsberg - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Flisa sprutet under EM på Kongsberg

EM i Skogbruksferdigheter er et mesterskap for elever/studenter ved skogskoler over hele Europa, og de første dagene av juni ble mesterskapet, som går på rundgang fra land til land, avviklet på Kongsberg.

Av: Anders Hals
access_time Publisert

Hele mesterskapet er seks-delt – en praktisk/teoretisk del langs ei skogsløype og fem øvelser der deltakerne skal vise hva de kan med motorsaga. De fem øvelsene er felling, over-/underkapp, kapping mot et underlag, kvisting og sverdsnuing, og poengene regnes ut etter en skala der tid og nøyaktighet står helt sentralt.

Det er klasser for begge kjønn, og de norske jentene gjorde sine saker bra. Gutta havna litt lenger nede på de endelige resultatlistene, men innsatsen var det lite å utsette på.

De landene som forsynte seg heftigst av medaljer var Italia, Østerrike og Slovenia. Matthias Weger fra Italia og Sud Tirol var den som tok mest for seg av premiebordet. Han vant sammenlagt blant guttene og var også helt i toppen på flere enkeltøvelser.

Manuel Auinger snur sverd, og det gjorde han bedre enn alle de andre deltakerne. Foto: Anders Hals

Nr. to på sammenlagtlista var østerrikske Manuel Auinger, og han var suveren på sverdsnuingsøvelsen.  Løsne skruer, av med deksel og kjede, på med kjede og deksel, og så skru til slik at saga er 100 % klar til vanlig bruk. Alt dette gjorde han unna på rett i underkant av ni små sekunder. Hvem som vil kan prøve og matche det!

Blant jentene var det Østerrike som dominerte – og særlig familien Modl. To søstre og ei kusine vant tredobbelt på sverdsnuingsøvelsen. Carina Modl vant dessuten sammenlagt. Blant jentene hentet de norske to medaljer. Mathilde Granli fikk en fin tredjeplass i øvelsen over-/underkapp, mens Ada Granhaug Hagen kvistet seg til en sølvmedalje.

De norske jentene vant dessuten premien for fair play. En fin opplevelse for jentene på tampen av tre dager med krevende øvelser og stor innsats.

Nasjonskampen for guttene ble vunnet av Italia med Tyskland og Slovenia på de neste plassene. Sammenlagtvinner Matthias Weger er karen med tyrolerhatt omtrent midt bildet. Foto: Anders Hals
Nasjonskampen for jentene ble vunnet av Østerrike med et lag blandet lag Slovenia/Baltikum og Norge på andre- og tredjeplass. Foto: Anders Hals
I kvisteøvelsen skal kort og godt alle kvistene fjernes uten at det blir stående igjen kvistnabber. Det skal heller ikke være sår i stammen. Foto: Anders Hals

Langs den praktisk/teoretiske skogsløypa var det 16 poster som bl.a. gikk på artskunnskap blant planter og dyreliv, vurdering av trehøyder, volum og gjennomsnittsdiameter i et bestand, stigning på en skogsbilvei m.m. På bildet brukes et relaskop for å beregne grunnflatesummen i et bestand. Foto: Anders Hals.

De norske jentene – fra venstre Mathilde Granlie, Marte Bøe Marstein (lagleder), Ada Granhaug Hagen, Anette Berg Kløvstad og Helene Bossum fikk prisen for fair play under årets EM. Foto: Anders Hals