Folk strømmet til Agroteknikk - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Folk strømmet til Agroteknikk

Rekordmange besøkende og mange spennende nyheter for skogbruket. Slik var første dag av Agroteknikk.

Av: Roar Ree Kirkevold og Marius Lippestad
access_time Publisert

Agroteknikk-messen på Norges Varemesse på Lillestrøm er i gang. Magasinet Skog tok turen for å snakke med utstillere og besøkende på messa. Det manglet ikke på folk til Norsk Landbruk forteller prosjektleder for Agroteknikk Trond Andersen at 7 398 personer var innom på åpningsdagen.

De viktigste utstyrsleverandørene fyller i helgen hele Norges Varemesse på Lillestrøm. Mye handler om store maskiner, men også helt ny teknologi, og mye inspirasjon til skogeiere som hogger veden sin selv, eller som virkelig driver profesjonelt.

– Jeg måtte ha en pause fra budsjetteringen, og da er det hit jeg vil komme. Faktiske er Agroteknikk det eneste besøket jeg gjør før arbeidet med statsbudsjettet er gjort, sa landets nye finansminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som tok seg god tid til å møte både leverandører, organisasjoner og ikke minst alle som sikkert har stemt han inn i regjeringen.

– Vi trenger å møtes og å få anledning til å drømme litt nå, sa han til Skog.no.

Mer kraft enn en liten landsby!

Messen har 160 utstillere som boltrer seg på 40 000 kvadratmetere. Magasinet Skog tok runden for å spørre etter interessante nyheter for skogeiere.

På sin stand viser Eiksenteret blant annet frem den finske kraftpakken av en tømmerkran, Kesla 326T.

Med 84 kNm og mulighet til å løfte 640 kilo i ytre posisjon på 9,1 meter, har den mer kraft enn en liten landsby, reklamerer Kesla på sine hjemmesider. Kranen er på vei til det norske markedet, og blir Keslas flaggskip.

– Krana er optimalisert på 190 bar, det vil si at hvis du har en større traktor, trenger du ikke ekstra hydraulikk på tross av all kraften, sier produktansvarlig Valtra og Kesla, Nils Sand.

Produktsjef hos Kesla, Aappo Hyttinen, vektlegger også at slanger og mer utsatte deler er plassert mer beskyttet, og konstruksjonen er så robust at den virkelig skal tåle røff behandling i den norske ulendte skogen. Tømmerhengeren har navdrift på alle hjulene, noe som gjør at du kan kjøre med komplette kjettinger. Pro Traction-systemet gjør at tømmerhengeren bremser i nedoverbakkene.

– Kanskje ikke fullt så spennende kjøring, men absolutt sikrere, smiler Sand. 

Produktansvarlig Valtra og Kesla, Nils Sand (t.v.) og produktsjef hos Kesla, Aappo Hyttinen (t.h.) viste blant annet frem denne tømmerkrana.

Lokalmat på ett fat

13 investorer har gått sammen om firmaet og appen LocalFood. Målet er å tilby kundene en mye mer komplett og lettvint oversikt over hva som finnes av lokal mat der du bor.

– Kundene skal slippe å søke opp den maten de ønsker seg. Via vår app. skal de lett kunne orientere seg, og få informasjon om det de ønsker seg i riktige porsjoner, sier en av gründerne, Aleksander Gjessing. Foreløpig har de 70 produsenter med, men potensialet er 4 500 produkter og flere hundre produsenter.

Lilly Wennersgaard (t.h) fra Taraldrud Søndre gård i Viken viste frem noen av sine spesialiteter lagd av velsmakende ullgris. Til venstre er medgründer Ann Kristin Andreassen. I midten står gründer Aleksander Gjessing.

Riktig skodd i skogen

For å få full utnyttelse av skogsmaskinene, er det viktig å velge riktige belter og kjettinger.

– På Agroteknikk gjør vi det vi kan best, nemlig å vise frem hvilke muligheter som finnes av nettopp kjettinger og belter, sier erfarne Tom Petter Olsen hos Nøsted&. Det finnes nemlig ulike spesialprodukter om du kjører mest på bløte områder eller i bratta.

Tom Petter Olsen (i midten) hjalp Øystein Semmen (t.v) og Jonas Semmen med å finne riktig kjetting.

Omsetningsrekord

Olav Antonsen påstår at han har blitt pensjonist. Men han siller med flere nyheter på Agroteknikk. Den smilende vestfoldingen har nok blitt lys i luggen, men du skal ikke ha sett mye på TV før du husker tømmershowet som brakte han til semifinalen i Norske talenter i 2010. Da sagde han like godt pianoet i to på direktesendt TV. Delene står fortsatt på motorsagmuseet hans.

– Vi når 40 millioner i omsetning, så noe rekti må vi jo gjøra, smiler han innimellom besøkende på standen.

Olav Antonsen hadde nok å henge fingrene i under første dagen av Agroteknikk.

En liten dæsj frisk luft

Selvsagt viser Husqvarna deg flere nyheter på årets Agroteknikk. Produktspesialist Fredrik Erichsen forteller deg noe du kanskje ikke vet. Den nye store proffsagen Husqvarna 592XPG trekker inn bittesmå porsjoner med frisk luft for lynraskt å skyve ut resteksosen fra sylinderen. Til nå har sagene brukt en tilsvarende mengde blanding av luft og drivstoff som ikke forbrennes.

– Den nye teknologien er bra i alle sammenhenger, forklarer han. Mindre drivstofforbruk, bedre for miljøet og ikke minst mye sunnere for deg som bruker motorsag profesjonelt. 

Fredrik Erichsen viste frem en av Husqvarnas siste nyheter.

Grovere og skjevere

Svenn Anstensrud fra Vreten Norge har lang fartstid med utstyr til landbruk og skogbruk, På Agroteknikk viser han blant annet frem den 7,5 meter lange og helt nye veihøvelen VS30 PRO fra svenske Kinnekulle Svets.

– Mer skråstilt skjær og solid drag som takler krappe kurver pluss kraftigere hydraulikk og diamantstål i knottene som kommer helt til bunns i vaskebrettene, er bare noen av nyhetene med denne redskapen som er som skapt for veilag og større skogeiere med kilometervis med skogsbilveier som må ha tverrsnitt og jevn overflate, reklamerer han.

Men så har han også selv vært med og utviklet modellen.

Dagens traktorer er større og går fortere, så derfor behøves mer oppgradert veiutstyr.

¨Svenn Anstensrud fra Vreten Norge viser frem den nye veihøvelen fra svenske Kinnekulle Svets.

Større og kraftigere enn de andre

Tyske Andreas Stihl viser frem mange produkter på Agroteknikk.

Produktsjef John-Olaf Bogerud setter på seg vernebriller og sager lett av demo-stokken med den splitter nye Stihl MSA300-sagen.

– Vår nye batteridrevne sag for profesjonelle er større og kraftigere en det vi til nå har sett i markedet, sier han. Blant annet har kjedet en hastighet på 27 meter i sekundet (vanlig: 24 meter i sekundet).

I tillegg til at jobben blir gjort raskere, skjærer også kjedet enklere, og den nye Hexa kjedeteknologien gjør at du kan utsette filingen lenger enn med de ordinære kjedene.  

Produktsjef John-Olaf Bogerud setter på seg vernebriller og sager lett av demo-stokken med den splitter nye Stihl MSA300-sagen.