Folkefest og flisgris i Seljord
Dyrsku´n er et av årets høydepunkter for mange. I år stilte skogbruket sterkt med grisefôr basert på trevirke, og utdanningstilbud på Skogtunet. Forhandlere vise frem alt fra store proffmaskiner til små hendige produkter.
AT Skog inviterte alle interesserte til grisefest på fredag. Med seg hadde de en helt ny mulighet for skogbruket. Styreleder i AT Skog, Olav A. Veum, som også er styreleder i Norges Skogeierforbund, var tydelig stolt over å kunne fortelle både publikum og sentrale politikere om den nye satsingen på å utvinne proteiner fra granflis.
Prosjektet heter Foods of Norway og er eid av skogbruket og industrien, og gjøres i samarbeid med ekspertene på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
‐ Fra granstokken (flis) utvikler vi gjær som erstatter importert og langreist soyamel, sa Veum.
Dette er høyst sannsynlig en verdensnyhet. 14,7 prosent av proteinet i fôret kommer fra granstokken.
Og folk lot seg ikke be to ganger om å smake. Køen var lang, men både grillmester Trond Lohre fra Det norske Skogselskap og «kelner» Sverre Siljan, styreleder i Telemark Skogselskap, og alle de andre frivillige gjorde en god jobb for at alle kunne smake.
‐ Dette er velsmakende kjøtt, men granfôret har ikke som primær oppgave å sette smak, men å utnytte skogressursene på en ny måte, fortalte stipendiat fra Norwegian Foods, Ingrid Marie Håkenåsen, som personlig hadde inspisert at slakteriet ikke hadde byttet om de grisene som skulle til Seljord for å gjøre folk fete.
‐ Dette er en helt ny ressurs og vil bidra til å øke den norske selvforsyningen, avsluttet hun.
NRK Telemark sendte direkte fra Dyrsku’n, og her kan du høre mer om grangrisen.
Under kommer det noen andre smakebiter fra Dyrsku´n, som i år som holder på frem til søndag 16. september.
Rakk du det ikke i år? I september neste år er det på´n igjen. Du kan til og med ta med bobilen din. Det er plass til noen tusen til, selv om det er folksomt både inne på området og på jordene rundt.
Arrangøren forventer at 90.000 mennesker stikker innom i år, og de skal ha ros for å få det hele til å flyte godt. Men så begynte de da også å trene i 1866.