Folkefest og flisgris i Seljord - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Folkefest og flisgris i Seljord

Dyrsku´n er et av årets høydepunkter for mange. I år stilte skogbruket sterkt med grisefôr basert på trevirke, og utdanningstilbud på Skogtunet. Forhandlere vise frem alt fra store proffmaskiner til små hendige produkter.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

AT Skog inviterte alle interesserte til grisefest på fredag. Med seg hadde de en helt ny mulighet for skogbruket. Styreleder i AT Skog, Olav A. Veum, som også er styreleder i Norges Skogeierforbund, var tydelig stolt over å kunne fortelle både publikum og sentrale politikere om den nye satsingen på å utvinne proteiner fra granflis.

Prosjektet heter Foods of Norway og er eid av skogbruket og industrien, og gjøres i samarbeid med ekspertene på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

‐  Fra granstokken (flis) utvikler vi gjær som erstatter importert og langreist soyamel, sa Veum.

Dette er høyst sannsynlig en verdensnyhet. 14,7 prosent av proteinet i fôret kommer fra granstokken.

Og folk lot seg ikke be to ganger om å smake. Køen var lang, men både grillmester Trond Lohre fra Det norske Skogselskap og «kelner» Sverre Siljan, styreleder i Telemark Skogselskap, og alle de andre frivillige gjorde en god jobb for at alle kunne smake.

‐  Dette er velsmakende kjøtt, men granfôret har ikke som primær oppgave å sette smak, men å utnytte skogressursene på en ny måte, fortalte stipendiat fra Norwegian Foods, Ingrid Marie Håkenåsen, som personlig hadde inspisert at slakteriet ikke hadde byttet om de grisene som skulle til Seljord for å gjøre folk fete.

‐  Dette er en helt ny ressurs og vil bidra til å øke den norske selvforsyningen, avsluttet hun.

NRK Telemark sendte direkte fra Dyrsku’n, og her kan du høre mer om grangrisen.

Under kommer det noen andre smakebiter fra Dyrsku´n, som i år som holder på frem til søndag 16. september.

Rakk du det ikke i år? I september neste år er det på´n igjen. Du kan til og med ta med bobilen din. Det er plass til noen tusen til, selv om det er folksomt både inne på området og på jordene rundt.

Arrangøren forventer at 90.000 mennesker stikker innom i år, og de skal ha ros for å få det hele til å flyte godt. Men så begynte de da også å trene i 1866.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet var innom og smakte og lærte om flisgris.
Her sammen med Olav A. Veum (t.v.) og administrerende direktør i AT Skog, Anders Roger Øynes (t.h.). Foto: Roar Ree Kirkevold.
Det er litt hjemmebane for Trygve Slagsvold Vedum. Her sammen med to unge supportere.
Foto: Roar Ree Kirkevold.
Grillmester for anledningen, Trond Lohre og hans folk var virkelig rause med smaksprøvene. Men så er jo flisgrisen en virkelig verdensnyhet. Foto: Roar Ree Kirkevold.
AT Skog hadde med seg en kjempestor Komatsu lassbærer. Gøy å prøve mente Emil Edgar (t.v.) og Kristian. De hadde reist helt fra Sola ved Stavanger. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Flisfyring kommer som et skudd nå som oljefyring også blir forbudt i driftsbygninger om noen år. – Folk lurer på hva de skal gjøre, sier Trond Ørneberg hos Grønt Maskin. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Knut Buen spilte og lokale dansere viste telemarkskultur på sitt mest tradisjonsrike. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Det er mye kommers på Dyrsku´n, men de har også klart å bevare biter av det gamle håndverket. Her diskuteres det kniver blant smedene. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Geitebonde og sesong-saueklipper Bjørgulv (artig navn i sauemiljøet!) Kvåmme var rask og presis med sauesaksa, til publikums store interesse. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Pensjonert landbruksskolelærer og hobbyspikker Otto John Lunde hadde blitt invitert til Dyrsku´n for første gang. Folk kjøpte små gøyale dyr og annet i tre. – Jeg har så stor etterspørsel at jeg blir helt overveldet, sa Otto John, og henviste også til kjevlene han produserer på gamlemåten. Med rutemønster, selvsagt. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Vilde Jensen (Vg2. skogbruk) og Ulf Omsland (Vg3) på Søve sto på skolens stand. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Tormod Stuerød er redaktør av bladet Stålstuten. Ikke hørt om det bladet? Da har du gått glipp av noe tøft. Det er medlemsbladet til Gammeltraktorens Venner. Foto: Roar Ree Kirkevold.
Tone Alme (t.v.) og Stine Solbakken pratet skog med ungdom og andelseiere på standen til AT Skog. Foto: Roar Ree Kirkevold.