For gammel til å ligge på bakken å file - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

For gammel til å ligge på bakken å file

Purreprodusent og skogeier Helge Heen er en oppfinnsom mann med lange arbeidsdager og praktiske løsninger.  Påsken 2021 la han ut to nye forbedringer på Facebook. Bare for moroskyld, selvsagt.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Den første er at han har sveiset fast ei skrustikke på traktorvinsjen.

– Jeg er jo for gammel til å ligge på bakken å file, sier han med et stort smil. Han hogger «ved til eget brenne» langs Lierelva som går rett forbi gården, og etter diverse vår- og høstflommer er det mye slam på oretrærne. Når man må file oftere enn man fyller bensin, så gjelder det å finne gode løsninger.

–  Det er jo slik at jeg til og med kan justere høyden etter høyden på personen som skal file. Bedre blir det ikke.

Helge Heen er oppfinnsom. Slik slipper han å ligge på bakken å file.

Eller jo. En annen tilretteleggelse er kanskje enda bedre, for den løser noe som folk sliter med. Nemlig å få kroppen over kanten på vedstativet slik at man kan få stablet veden helt fra bunnen av. Helge vet råd. Han delte den ene langsiden i to, og monterte på ei meterlang hengsle som han hadde liggende.  Så flyttet han de to øvre hempene ned slik at den nedre halvdelen festes både øverst og nederst. Når vedsekken er halvfull, vipper han bare opp den øvre delen og fester sekken på toppen som vanlig.

– Det ble mange kommentarer på Facebook, så folk er nok opptatt av dette her, sier han til Magasinet Skog.

Kommer enklere til bunns

–  Vi lagde faktisk noe lignende for mange år siden, sier daglig leder Rune Østgård hos Espegard.

– Da var det ikke så mange som brukte transportører til å kjøre veden rett i sekken. Nå har vel alle slike transportører, men jeg ser jo at det er lettere å jobbe nederst i sekken med Helge Heens løsning. En utfordring kan kanskje være at nettet faller ned, men med litt øvelse og teknikk finner man sikkert en god løsning på det hvis man vil stable veden i sekkene. Det kan være praktisk av flere grunner, men vær obs på at stablede sekker inneholder mer ved. Husk å ta betalt deretter, oppfordrer Østgård. I utgangspunktet er dette systemet beregnet for løs ved.