Fremmet trebruk i Arendal - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Fremmet trebruk i Arendal

– For oss er det viktig å lage bygg som gir trygge rammer, sa Ada Sofie Austegard. Hun var invitert til Tenk Tre-seminaret i Arendal for å fortelle om hvorfor Stine Sofies Stiftelse har valgt […]

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Stine Sofies stiftelse etablerte et senter for voldsutsatte barn i 2016, og etter samråd med arkitekten valgte de å bygge i massivtre. Det valget er daglig leder Ada Sofie Austegard godt fornøyd med i dag.

‐  For oss er det viktig at voldsutsatte barn skal møte høy standard og god kvalitet. De kommer ofte fra fattige familier og har en vanskelig bakgrunn, sa Austegard, som var første innleder under Tenk Tre-arrangementet under Arendalsuka.

Stiftelsen, som jobber mot vold og overgrep mot barn, har blant annet bygget Stine Sofie senteret, 15 leiligheter for familier og et kompetansesenter. I 2018 bygget de også et såkalt rådhus der de underviser foreldre og omsorgspersoner. Alt er bygget i massitvre.

– Det var nok ikke mitt første valg å bygge i massivtre, men arkitekten klarte å overtale meg, og nå er vi svært fornøyde med resultatet, sa Austegard.

– Temperatur og inneklima er veldig behagelig. Det er fint å kunne henge bilder rett opp på veggen, sa Austegard, som også fortalte om noen utfordringer som smell i vegger og sevje i håret.

– Det er viktig at dere som næring får opp produksjonen av massivtre i Norge dersom dere ønsker å kalle trebyggeri for miljøvennlig, sa Austegard, som pekte på at de måtte importere massivtreelementene fra Østerrike.

Trehistorier

‐ Det ligger mye politikk i det grønne skiftet. Og for mange kan det være vanskelig å ta inn over seg hva vi faktisk mener når vi snakker om at skogen skal være med å skape nye arbeidsplasser og investeringer i Norge. Derfor ønsker vi å vise noen gode trehistorier her i dag, sa Olav Veum, styreleder i Norge Skogeieforbund og i AT Skog, da han åpnet seminaret under Arendalsuka.

Han fortalte at Tenk Tre er et bransjeinitiativ som skal vise hvorfor skog- og trenæringen er fremtiden.

Else Marie Jonsson, fra Sparebank 1 SR-Bank, fortalte om det store banklokalet Finansparken Bjergsted i Stavanger. Finansparken er Nord-Europas største næringsbygg i tre og bruker tre som konstruksjonsmateriale.

– Arkitektene Helen & Hard vant blant annet på grunn av god planløsning, med en sentralt plassert trapp som skal åpne for naturlig utveksling og en møteplass for de ansatte, fortalte Jonsson.

Hun sa at banken ble overbevist om å bygge å tre etter at de hadde vært på en rundreise i Sveits, Østerrike og Tyskland for å besøke ulike næringsbygg i tre.

– Jeg er overbevist om at bruk av tre er positivt for trivsel og effektivitet og på en arbeidsplass. Da kan vi leve med at kostnadene ved å bruke tre ble litt høyere, sa Jonsson.

Bygget er en moderne heltrekonstruksjon med limtre av gran, kryslaminerte dekker av gran og laminert finer av bøk. Prosjektet har et totalbudsjett på 801 millioner kroner.

Dyrefôr og vanilje

Det var også foredrag ved Martine Andrea Olsen, doktorgradsstipendiat ved Foods of Norway. Et forskningsprosjekt som jobber med å skape bærekraftig fôr til husdyr basert på skog.

‐ Norsk matsikkerhet henger i en tynn tråd. Norge er for avhengige av importert fôr til husdyrene våre. Derfor er det viktig at vi finner gode alternativer, sa Olsen, som fortalte om det siste prosjektet der de har testet ut fôr basert på gran til kuer.

– Norsk gran kan faktisk bli til iskrem og ost, sa Olsen.

Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef i Borregaard, fortalte også om de ulike produktene de produserer av trestokken og om den jobben de har gjort for å dokumentere bedriftens bærekraft.

– Vi utnytter et bærekraftig materiale, gjennom grønne prosesser, der vi skaper produkter som erstatter behovet for petroleum, sa Bredal.

Tone Horvei Bredal fortalte om flere av produktene som Borregaard utvinner fra tømmerstokken.

Nye investeringer

Det var også presentasjoner ved Trond Fjørtoft som har utviklet Kortreist Ved, en digital løsning for distribusjon og salg av ved. Han er i ferd med å lansere appen i flere land, og har fått Shelterwood med på laget som investor.

Stig Andersen fra investeringsselskapet  Shelterwood fortalte også om Saga Wood, og planene for fabrikken i Hurdal.

‐ Saga Wood er en ny type varmeoljebehandlet og linoljeimpregnert tre der hovedfokuset er utvendig dekke og kledning. Fabrikken i Hurdal er snart oppe og går, og målet på sikt er flere fabrikker, sa Andersen.

Aasmund Bunkholt i Trefokus avrundet seminaret med å ta en rask oppsummering av den store utviklingen innen trebyggeri de siste årene.

‐ Mange kommuner sier at skal vi bygge skoler, så skal vi bygge i tre. Det er et megamarked, fortalte han.

Bunkholt konkluderte optimistisk med «The future is so bright, I have to put on shades”.