Fremragende treingeniør til Norge - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Fremragende treingeniør til Norge

Den sveitsiske sivilingeniør Hermann Blumer er en svært ettertraktet treingeniør som har samarbeidet med flere verdenskjente arkitekter. Blumer kommer til Norge for å dele sine erfaringer under den sjette nasjonale konferansen for trearkitektur.

Av: Knut Werner Lindeberg Alsén
access_time Publisert

‐ Blumer er absolutt enestående. Sammen med internasjonalt kjente arkitekter, slik som japanske Shigeru Ban og norske Helen & Hard, har han realisert oppsiktsvekkende trekonstruksjoner. Noen av prosjektene han har bidratt på har i utgangspunktet ikke latt seg konstruere i tre. Men så har han fått det til. Blumer har mye erfaring, og står bak en rekke tekniske og konstruktive oppfinnelser, forteller arkitekt og PhD stipendiat Ute Groba ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

‐ Vi er derfor heldige at han vil dele dette med oss under årets konferanse, sier Groba – som er del av programkomiteen til konferansen – som selv har samlet erfaring med treprosjekter som praktiserende arkitekt. Hun forsker og underviser nå på AHO med fokus på trearkitektur. Under konferansen vil Blumer i samtale med arkitekt Reinhard Kropf fortelle om hvordan han har bidratt til å realisere flere av Helen & Hards avanserte konstruksjoner i tre.

I årets konferanse blir det lagt vekt på samarbeidet mellom arkitekt og ingeniør. Særlig for treprosjekter er det enormt viktig å ha fagkonsulenter med i tegneprosessen fra starten av, og at prosjektet utvikles i dialog.

‐ Treets rolle i arkitekturen har fått et gjennomslag, ofte med fokus på økologisk og økonomisk bærekraft. Men nå snakkes det også mer om kvalitetene tre kan ha som synlig byggemateriale. Dette kan ha effekter på helse og velvære, men kan også bidra til å skape atmosfære og identitet. Likevel finnes det fortsatt en del utfordringer, forteller Groba.

‐ Vi ser spesielt utfordringer i markedet med større boligbygg. Her oppstår det spenninger når det skal bygges rimelige leiligheter med redusert byggetid, samtidig som løsningene skal ha både høy teknisk og estetisk kvalitet. Slik jeg ser det er det helt essensielt å diskutere utviklingen av arkitektur ut fra en helhetlig tilnærming, sett både fra et teknisk og opplevelsesmessig perspektiv. Dette fordi bygg som er elsket også blir brukt lengre, påpeker Groba.

Ute Groba er arkitekt og PhD-stipendiat ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

 

I tillegg til å belyse hvordan kompliserte trekonstruksjoner har blitt realisert i samspillet mellom arkitekt og ingeniør, setter konferansen spesielt fokus på brannforebygging i store konstruksjoner i tre. Dr. ing. og professor II Nils E. Forsén i Multiconsult og AHO skal innlede omkring tema brannrisiko og brannsikkerhet, sammen med brannrådgivere fra Sweco som har hatt brannrådgivning med Valle Wood og Mjøstårnet.

‐ Vi lager mye fint i Norge, men det er viktig å se ut over landets grenser. Derfor har vi invitert arkitekt Markus Lager fra Kaden + Lager i Berlin, et kontor som i tillegg til å være pioner innen fleretasjes boligblokker i tre i Tyskland, også tar utgangspunkt i det sosiale aspektet når de utformer boliger, sier Groba.

Under konferansen vil flere av de sentrale leverandørene til trearkitektur bidra i samtalene under konferansen.

‐ I tillegg vil produsentene stille ut sine nyeste produkter slik at både deltakere og studenter på AHO får mulighet til å gjøre seg bedre kjent med hva som finnes av produkter i markedet, sier Aasmund Bunkholt som er en av arrangørene av konferansen.

Tradisjonen tro vil studenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Bergen Arkitekthøgskole (BAS) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) presentere fremragende studentprosjekter i tre.

De som vil høre foredragene og se et utvalg av studentprosjektene fra arkitektskolene kan besøke den 6. nasjonale konferansen for trearkitektur som finner sted den 14. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Konferansen har etablert seg som det nasjonale møtestedet for alle som er opptatt av dagens og morgendagens fremragende norske trearkitektur.

Hermann Blumer kommer til Norge i forbindelse med konferansen for trearkitektur 14. november i Oslo.