Gleder seg til motorsag-VM på hjemmebane
Fem topp motiverte norske deltakere ligger nå i hardtrening for å hevde seg best mulig under motorsag-VM på hjemmebane i Lillehammer 2. – 5. august. De håper mange norske supportere vil komme og gi dem […]
Etter harde interne konkurranser, ble det i mars i år avklart at det norske landslaget under World Logging Championship – eller «motorsag-VM» på norsk, vil bestå av Ole Harald Løvenskiold Kveseth fra Grue, Kristoffer Lund fra Folldal, Øystein Koth-Norbye fra Eidsberg, Anne-Helene Sommerstad Bruserud fra Andebu og Sivert Lindstad fra Vang i Hamar (U24 klassen).
De skal konkurrere mot rundt 150 deltakere fra 30 ulike land. Konkurransen består av seks ulike øvelser, der presisjon, hurtighet og sikkerhet står i sentrum. Motorsagsporten har sitt utgangspunkt i skogbruket, og øvelsene ligger tett opp mot hva en skogsarbeider med motorsag vil oppleve i skogen.
Skog.no har snakket med tre av landslagsutøverne om hvilke mål og forventninger de har til det kommende mesterskapet.
Størst favoritt til å ta en medalje blant de norske utøverne er trolig Ole Harald Løvenskiold Kveseth. Han 29 år og veteranen på laget, som har konkurrert med motorsag siden 2007, mens han var skogbrukselev på Sønsterud videregående skole. Kveseth er verdensrekordholder i sverdsnu og tidligere junior-verdensmester (i 2010). Hans beste plassering som senior er fra VM i 2014 da han tok sølv.
– Jeg har jo drømt om å få delta i et VM på hjemmebane siden jeg startet i denne sporten, så det å vinne gull på Lillehammer ville vært helt fabelaktig, innleder han, og fortsetter: – Men det konkrete målet mitt er først og fremst å gjøre fem gode øvelser hvor alle detaljer sitter – eller i alle fall uten skikkelige blemmer. Får jeg til det er jeg i utgangspunktet fornøyd, og da vet jeg samtidig at de som skal tukte meg i sammendraget virkelig skal gjøre det bra. Så får jo tiden vise om jeg får dette til, og hvilken plassering som da blir resultatet. Det finnes flere titalls personer som kan gjøre det bra på toppnivå, og man må virkelig ha maksimal uttelling for å hente hjem gullet, slår han fast.
Til daglig jobber Kveseth med skogkultur i Nortømmer, så han får svingt motorsaga litt hver dag. I tillegg legger han inn en treningsøkt hver dag, for å prikke inn toppformen til august. For å styrke det mentale tenker han gjennom alle øvelser minst en, men gjerne flere ganger om dagen.
– Det gjelder å få den grunnleggende teknikken og hurtigheten opp på et visst nivå om man skal hevde seg i proffklassen. Når det gjelder å nå toppen i et VM må man i tillegg være sterk mentalt – det er ofte det mentale som avgjør de siste små marginene, svarer Kveseth, når vi spør om hva som er viktigst av teknikk, styrke, hurtighet eller psyke om man vil ta gull i VM. – Aller viktigst er kanskje presisjon. Selv om mye handler om tid, er presisjon kanskje vel så viktig i motorsag-sporten, sier han.
Jeg har jo drømt om å få delta i et VM på hjemmebane siden jeg startet i denne sporten, så det å vinne gull på Lillehammer ville vært helt fabelaktig. Ole Harald Løvenskiold Kveseth.
Anne-Helene Sommerstad Bruserud (25) har nettopp overtatt hjemgården og etablert seg som grisebonde i Andebu i Vestfold. Hun innrømmet at tiden til å trene ikke har blitt helt slik hun kunne ønsket seg nå i oppkjøringen til VM, men hun er veldig stolt over å være den første norske kvinnen som har kvalifisert seg til å delta i et VM – og det på hjemmebane.
– Jeg har tevlet med motorsag siden jeg studerte på Tomb videregående skole i 2010, og vet at jeg på en god dag kan være på høyde med de beste, men siden dette er første gangen det arrangeres en egen kvinneklasse synes jeg det er vanskelig å vite hvor nivået på de andre jentene vil være, innrømmer hun.
Uansett utfallet av tevlingen, mener Bruserud det er en seier at den norske VM-arrangøren har greid å overbevise det internasjonale motorsagforbundet om at det bør være en egen kvinneklasse.
– Det som er ekstra gøy er at vi damene i Norge her har vist vei. Vi har vist at det å ha egen kvinneklasse nasjonalt har bidratt til å øke antall jenter i sporten. I dag er vi 10-15 jenter som deltar jevnlig i tevlinger på toppnivå. Når vi nå får delta i et VM for første gang, er jeg sikker på at dameklassen har kommet for å bli, selv om vi formelt sett ikke får kjempe om VM-tittelen i år, forteller hun.
– Jeg er også sikker på at årets deltakelse i VM også vil øke rekrutteringen av damer internasjonalt, sier Bruserud.
Akkurat som Kveseth mener Bruserud at det å holde holdet kaldt når det egentlig koker under topplokket, blir det som skiller de aller beste fra de nestbeste under VM. Personlig synes hun øvelsen «kvisting» er den morsomste – det er liksom finalen på de individuelle konkurransene, men også den skumleste å konkurrere i.
– Her kan det gå skikkelig dårlig om du ikke har hodet på plass, slår hun fast.
Det som er ekstra gøy er at vi damene i Norge her har vist vei. Vi har vist at det å ha egen kvinneklasse nasjonalt har bidratt til å øke antall jenter i sporten. Anne-Helene Sommerstad Bruserud.
Sivert Lindstad (19) fra Vang rett utenfor Hamar er lagets yngstemann og deltar i juniorklassen (U24). Unggutten er likevel den som tydeligst tør å uttale sine ambisjoner for VM: – Jeg går for gull, slår han ubeskjedent fast, og legger til at dette er en realistisk ambisjon, men at det naturligvis er mange gode utøvere og at han virkelig må ha full klaff for at drømmen skal gå i oppfyllelse.
Lindstad, som er nyutdannet agronom og som jobber som entreprenør på gravemaskin og traktor, har drevet med motorsag-sport seks år allerede. Han har tatt flere medaljer, blant annet en sølvmedalje og to bronse fra de individuelle konkurransene i VM i Polen i 2016. Nylig vant han også juniorklassen i et stort internasjonalt mesterskap i Sveits, så han mener han er i god rute til å nå toppformen under VM.
Sivert Lindstad er yngstemann på det norske laget, og stiller i U24 klassen. Han har mål om gull for juniorer og ser ikke bort fra at han også kan bite godt fra seg blant seniorene – hvis han har en god dag.
Han understreker at det å få delta i VM på hjemmebane gir en ekstra motivasjon til å bite godt i fra seg.
– Med hele den internasjonale eliten på plass på Lillehammer er det jo viktig at vi fra Norge viser dem hva vi har å by på både når det gjelder å arrangere mesterskap og i tevlingene, sier han, med et godt glimt i øyet.
På spørsmål om hva han tror blir mest avgjørende, svarer Lindstad at praktiske ferdigheter med saga, nok er det aller viktigste.
– Den som bruker saga jevnt og trutt i det daglige vil naturligvis ha et stort fortrinn, mener han.
Lindstad bruker gjerne konkurranser som trening fram mot det store mesterskapet.
– Det arrangeres flere tevlinger nå utover sommeren, og det å delta i disse konkurransene er etter mitt skjønn den aller beste og mest realistiske treningen du kan få før VM, sier han.
Alle de norske deltakerne håper det blir fullsatt sal og et overveldende flertall av norske tilhengere i Håkons hall når konkurransen går av stabelen 2. – 5. august.
– Vi trenger å ha et stort og entusiastisk hjemmepublikum i ryggen når vi skal forsvare nasjonens ære, sier de unisont, og ønsker alle hjertelig velkommen til en konkurranse og helg som garantert vil by på både spenning og moro både for utøvere og publikum.
Med hele den internasjonale eliten på plass på Lillehammer er det jo viktig at vi fra Norge viser dem hva vi har å by på både når det gjelder å arrangere mesterskap og i tevlingene. Sivert Lindstad.