Gleder seg til VM på hjemmebane - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Gleder seg til VM på hjemmebane

Det norske landslaget i Stihl Timbersports gleder seg til VM på hjemmebane om knappe to uker. Gutta ligger nå i hardtrening og har satt seg ambisiøse mål for konkurransene.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Skog.no møtte det norske landslaget under en pressekonferanse fredag 20. oktober. Da var det nøyaktig to uker igjen til Stihl Timbersports World Championship 2017 skal arrangeres i Håkons Hall i Lillehammer 3. og 4. november.

– Vi greide å komme oss helt til åttendelsfinalen under VM i Stuttgart i fjor – for første gang. I år har vi derfor satt oss som mål å gå ett hakk videre – altså til kvartfinalen, forteller Ole Ivar Lierhagen, som er lagkaptein for det norske landslaget. Han mener målet er ambisiøst men realistisk.

– På en god dag kan vi nå et slikt mål, men vi må være skjerpet hele veien og ikke gå på noen blemmer. Nivået i toppen er så høyt og jevnt at om man gjør en liten feil en gang, kan løpet være kjørt, forteller han.

Stihl Timbersports er en internasjonal «tømmerhoggerkonkurranse» som oppstod allerede på 1800-tallet, da tømmerhuggere i særlig Australia og New Zealand begynte å konkurrere mot hverandre med øks og sag også på fritiden. Fra «down under» spredte konkurranseformen seg vider til Canada og USA, der den ble formalisert som en idrettsøvelse fra 1985. Fra rundt årtusenskiftet har den også inntatt Europa med storm, og antallet deltakere er økende. Til VM på Lillehammer er det ventet mer enn 100 utøvere fra 23 ulike nasjoner.

Ole Ivar Lierhagen i Single Buck. Foto: Stihl Timbersports.

Konkurransen, som er både røff og fartsfylt, inkluderer i dag et dusin grener som blant annet simulerer hvordan man feller og kutter opp et tre. Alle øvelsene stiller store krav til utøvernes ferdigheter, og til å håndtere både utstyret de bruker og veden i treet de skal behandle.

Skal man bli god i Timbersports kreves det først og fremst en god teknikk og presisjon, men også utholdenhet og styrke. Som i alle andre konkurranser kreves det også naturligvis en sterk psyke og et konkurranseinstinkt om man vil nå helt til topps. Sporten omtales gjerne som «den første ekstremsporten». Nasjonale konkurranser holdes nå i rundt 15 land i tillegg til internasjonale konkurranser, der det årlige VM-arrangementet er høydepunktet.

Vebjørn Sønsteby i Standing Block Chop. Foto: Stihl Timbersports.

Under VM på Lillehammer vil det både bli lagkonkurranse fredag 3. november og individuell konkurranse lørdag 4. november. Lagkonkurransen foregår i en stafett og et utslagssystem der det raskeste laget går videre til neste runde, mens det tapende lager er slått ut.

Det norske laget til lagkonkurransen består av følgende utøver: Ole Ivar Lierhagen fra Brumunddal (lagkaptein), Ole Magnus Syljuberget fra Mesnali, Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum og Jon Arne Borg Engø fra Åsnes. I tillegg har den tidligere norsk ro-kongen, Olaf Tufte fra Horten kastet seg over Stihl Timbersports, og sikret seg en pass på det norske landslaget til Lillehammer-VM.

I de individuelle konkurransene på lørdag er det Vebjørn Sønsteby som skal representere Norge. Til Skog.no sier han at han er i god form, og håper å kunne være blant de seks beste i konkurransen når premiene skal deles ut. – Greier jeg å komme opp og være blant de seks beste er jeg veldig fornøyd. I toppen der er det så tøft og så små marginer som avgjør, at du aldri veit om du ender på medaljeplass eller som nummer seks sier han.

Stihl Timbersports World Championship ble sist gang arrangert i Stuttgart i 2016. Sist et slikt VM ble arrangert i Norge i 2012, var det også på Lillehammer. Arrangørene håper i år, som i 2012, å kunne fylle Håkons Hall i Lillehammer med rundt 4000-5000 besøkende begge dagene. Begge dager starter arrangementet kl. 18.30.

Det norske landslaget: F.v.: Jon Arne Borg Engø; Olaf Tufte, Vebjørn Sønsteby og Ole Ivar Lierhagen. Ole Magnus Syljuberget var ikke med på pressekonferansen. Dommeren t.v. er Mark Jansen fra Holland. Foto: Åsmund Lang.