Har taksert skog et halvt liv - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Har taksert skog et halvt liv

Kjetil Vistad har registrert skog for Landsskogtakseringen i 47 år. Han er blant dem med lengst fartstid i det nasjonale skogtakseringsprogrammet.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

I 2019 er det hundre år siden Landsskogtakseringen ble etablert, som det første nasjonale skogtakseringsprogrammet i verden. Under jubileumsprogrammet denne uken ble alle som har jobbet i Landsskogtakseringen hyllet. En av de som har jobbet lengst med å taksere norske skoger er Kjetil Vistad som er ingeniør i Divisjon for skog og utmark i NIBIO.

– Jeg holder meg i skikkelig god form, og har sett planter i naturen som få andre har oppdaget, sier han. En gang fotograferte han to ospetrær som hadde voks sammen til én slik at de så ut som en person som gikk tur. En annen gang fant han en lauvkrone som besto av like deler rogn og bjørk. Rognen var hul og inni vokste ei bjørk som hadde blitt like stor.

Vistad registrerer nå permanente prøveflater mest i Hordaland og Rogaland. Fra år 2000 har han vært alene om jobben med moderne digitalt utstyr. De to assistene behøvdes ikke mer. I vinterhalvåret passer han på alt utstyret til alle medarbeiderne i Landsskogtakseringen.