Hogstmaskinen på plass - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Hogstmaskinen på plass

Skoglinjen har fått overlevert den etterlengtede hogstmaskinen til Sønsterud. Solør videregående er første skole i Norge som eier egen hogstmaskin.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Ny hogstmaskin er levert og klar til bruk i undervisningen ved Solør videregående skole avdeling Sønsterud.

‐  Dette gir et kraftig løft for yrkesopplæringen innen skogbruket, sier rektor Einar Moan ved Solør vgs.

Torsdag denne uken var det formell overlevering av John Deere-hogstmaskinen til over fire millioner kroner. Tidligere elev Jonas Karpow fikk i oppdrag å hogge ned en furu under åpningssekvensen.

Avdelingsleder på Sønsterud, Helge Strætkvern, er storfornøyd med at maskinen er på plass.

‐  Denne maskinen er tidsriktig og er identisk med det elevene møter ute i yrkeslivet – her er skole og næringsliv hånd i hånd. Det at skole og næring bruker samme maskin gir en mye mer realistisk opplæring som gjør elevene bedre rusta, mer effektive og utfører bedre kvalitet når elevene skal ut i det virkelige arbeidslivet, sa han til avisa iSolør.no i forbindelse med overrekkelsen.

Verdens første med egen maskin?

Maskinen ble testet under overleveringen. Foto: Tom Vegard Solberg.

‐ Sønsterud er Norges første skole med en slik hogstmaskin – om ikke verdens første, sa Aasa Gjestvang i Hedmark fylkeskommune til avisen.

Det er fylkeskommunen som har sponset skolen med ny maskin til over fire millioner og en halv million til hogst-simulator.

‐  Det er fordi vi ønsker å sette Sønsterud spesielt på norgeskartet når det gjelder skogbruksutdanning. En ny hogstmaskin betyr mye for elevene, for opplæringa og for hele bransjen. Det er kjempehyggelig å gi en slik gave.

Da nyheten om at fylkeskommunen ville sponse skolen med en slik maskin ble kjent sa Gjestvang til Magasinet Skog at fylkeskommunen lenge har kjent til behovet for en hogstmaskin på skoglinja på Sønsterud. Hun sa at særlig Glommen Skog har presset på for å få på plass en slik investering.

Glommen Mjøsens Gunnar Gundersen holdt et innlegg om betydningen av skogbruks-utdanningen i Hedmark Foto: Tom Vegard Solberg