Husqvarna lanserer neste generasjon motorsager - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Husqvarna lanserer neste generasjon motorsager

For få dager siden arrangerte Husqvarna verdenspremiere på sine to nye motorsager i proffsegmentet. Husqvarna 572XP og Husqvarna 656 kan fort bli legendariske sager. Premieren var i Sveits, og sagene kommer for salg i Norge […]

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Husqvarna har testet den nye teknologien til Husqvarna 572XP og Husqvarna 656 på fem kontinenter(!) og det er reelle nyvinninger de nå presenterer. Særlig seks punkter er viktige for profesjonelle brukere:

Husqvarna 572XP byr på ny teknologi og helt rå styrke i forhold til vekten. Foto: Husqvarna.

1: Skjærekapasiteten er 12 % høyere. Sammenlignet med eldre modeller i 70cc-serien, viser 572XP en forbedret skjærekapasitet på 12%, selv når du bruker lange sverd. Forbedret kjøling og ny motor med 30 % bredere omdreiningsintervall (fra 2.000 til 3.000 omdreininger), gir motoren mer kraft mer kraft i alle arbeidssituasjoner. Hurtigere respons ved gasspådrag gjør kappejobben raskere. 12 % tilsvarer to ukers arbeid per år i spart arbeidsinnsats. Det betyr mye både for helse, inntjening og ikke minst miljøet.

Når du arbeider 30 meter over bakken, er sagens vekt og pålitelighet avgjørende.
Foto: Roar Ree Kirkevold.

2: Forholdet; vekt/effekt

Husqvarna 572XP og 656 har en ny utforming av motoren hvor balanseringen og foredlingen av vekten er forbedret. Vitale deler som veivaksel, lyddemper (som får utrolig mye juling i profesjonelt skogsarbeid) og andre lagre og komponenter er forsterket med tanke på funksjonalitet, styrke og pålitelighet. Vekten på disse delene har økt, men blir kompensert ved at svinghjulet (30 gram), startapparatet (30 gram), veivhuset (200 gram), koplingsdekslet (30 gram) og tenningsmodulen (29 gram) er utviklet lettere.

Samlet veier Husqvarna 572XP 6,6 kilo og effektnivået er på hele 4,3 kW.

 

3: 20 % økt kjølekapasitet

Kjøling er svært viktig for bedre ytelse og lengre levetid. Dette gjelder også ved bruk her i landet (sagene er nøye testes i alle klimasoner fra Afrikas og Australias støv og varme, til kulde og fuktighet i Canada og Sibir). En kombinasjon av nye materialvalg, digitalisering og motorstyring, soft cut out-system som beskytter motoren fra for høye turtall, gir hele 20 % bedre kjøling. Luftstrømmene styres slik at motoren kjøles maksimalt og støvet ledes vekk fra filtre og motor. En viktig detalj er en ny varmebarriere mellom sylinder og forgasser. Varmen fra motoren ledes vekk fra forgasseren slik at sagen starter meget lett. Moderne bensin begynner å fordampe ved lave temperaturer. Derfor er det viktig at forgasseren holdes isolert fra motoren.

Et ledd i dette, er at eksosen også blåses vekk fra båe sagen og ikke minst deg som bruker den. Tiden med å sende eksosen rett ned i bakken ved felling er også forbi. Bare det reduserer støv og helseplager.

 

4: Optimalisert nytt luftfilter

Større overflate på luftfilteret sikrer lengre arbeidsintervaller og reduserer behovet for rengjøring. Forbedret filteringskapasitet og et tett system hindrer støv og partikler fra å komme inn i forbrenningskammeret. Resultatet blir en renere motor som varer lenger.

 

5: 10 ganger raskere innstilling av luft/drivstoffblandingen

En ny mikroprosessor reduserer tiden motoren tar for å justere blandingen av drivstoff og luft ned til en tidel av tidligere sager. I praksis betyr det at alle motorinnstillinger blir 100 % korrekte allerede etter noen få skjær. Kalibreringen skjer helt fra lav hastighet til maks turtall.

Husqvarna demonstrerte dette ved å tape igjen luftfilteret på en eldre sag og på den nye 572XP. Når disse filtrene ble montert på (noe som tilsvarer et tilnærmet tett filter av skitt og støv), tok det kun sekunder før 572XP hadde innstilt seg på nytt og igjen ga turtall og kraft til kjedet.

Den gylne lenken gjør at du alltid vet hvor du begynner å file. Foto: Roar Ree Kirkevold.

6: Nytt X-CUT-kjede

Husqvarna produserer spesialtilpassede kjeder på egen fabrikk. Nye Husqvarna 572XP og 565 leveres med spesialtilpassede kjeder. Det nye X-CUT C85 blir standard på 572XP. X-CUT C85 har redusert strekk (noe som betyr mye spart tid) og kromlaget gir skarphet i lange arbeidsøkter.

En fin detalj er at kjedet har en gyllen lenke slik at du lett ser hvor du begynte å file.

 

Andre viktige funksjoner på 572XP®: • Anti-vibrasjonssystem for minimale vibrasjoner • Oppfellbart lokk både til drivstoff- og oljetanken, som er lett å åpne og sikre uten verktøy, selv med vinterhansker • Air InjectionTM filtrerer bort 98 % av innkommende støvpartikler • Forbedret sponutslipp forhindrer tilstopping av sylinder • Fremre håndtak er flyttet 10 mm nærmere tyngdepunktet, for bedre balanse • Håndtaksvarme som tilvalg • Solide siktmerker er støpt i deksel • Gummiinnlegg i håndtaket gir et godt grep • Gjennomsiktig drivstoffvindu

Om Husqvarna

Husqvarna Group er verdens største produsent av utendørsprodukter som robotgressklippere, hagetraktorer, motorsager og trimmere. Konsernet er også ledende i Europa innen vanningsutstyr for forbrukere og er et av de ledende på verdensmarkedet innen skjæreutstyr og diamantverktøy for bygg- og steinindustri. Konsernets produkter og løsninger selges via fag- og detaljhandelen til både forbrukere og profesjonelle aktører i over 100 land.

Netto omsetning i 2015 var 36 milliarder SEK og konsernet hadde i snitt 14 000 ansatte i mer enn 40 land.

(Magasinet Skog deltok på Husqvarnas presse-premiere i Sveits hvor Husqvarna betalte reise og opphold).