Kantarellsanking for nybegynnere
Hvis du ikke har erfaring som soppsanker, skal du få noen tips her som kan hjelpe deg å sikre skogens gull.
Soppsanking er på en måte som hummerfiske. Det tar mye tid å finne de beste stedene, og når du finner dem, sier du det ikke til noen. Her vil vi gi deg noen gode råd som øker muligheten for at nettopp du vil lykkes i å hente inn gode matsopper.
Siden vi skriver til deg som normalt ikke går på sopptur, konsentrerer vi oss om å finne ekte kantarell, Cantharéllus cibárius. Med sin skarpgule, klare farge skal det mye til å forveksle den med andre ikke-spiselige sopper enn falsk kantarell, Hygrophoropsis aurantiaca. Denne smaker ikke godt, men er ikke giftig.
1: Ingen skog, ingen kantarell
Kantarellen er en sopp som lever i et samspill med røttene til bar- og løvskog. Samspillet heter Mykorrhiza og er samarbeid om utveksling av næringsstoffer mellom sopp og trerøtter. Derfor er det ikke mulig å dyrke kantareller slik man dyrker for eksempel sjampinjong. I sesongen får du kjøpt kantareller i store dagligvarebutikker. Husk å sjekk hvor de kommer fra. Uansett er det morsommere å finne dem selv.
2: De beste skogtypene
Start letingen i gammel næringsfattig gran- og bjørkeskog. Gjerne en blanding av disse. Et unntak kan være i ung, men ikke for tett, ungskog av gran.
3: Skygge, vann, mosekledd grunn og grusstier
Dette er fire gode stikkord når du er ute og leter. Glem de solvendte skråningene, for soppene behøver fuktighet. Prøv mosekledde områder og skyggesider. Kantarell liker seg godt på kanten av opptråkkede stier og grusveier. Mange «soppeksperter» vil tipse deg om å gå på steder der få andre ferdes, men er du heldig, kan du komme over store forekomster også langs skogsbilveiene eller turstiene.
4: Soppene opptrer som regel gruppevis
Når du finner én sopp, så ta deg god tid til å lete etter flere på samme sted. Husk at kantareller har en tendens til å gjemme seg ganske godt på tross av fargen. Du kommer til å finne mange gule bjørkeblad på soppturen.
En annen ting du må vite:
Sopp, også kantarell, vokser på samme sted år etter år. Siden de er så tett knyttet til trerøttene, vil et hogstfelt være et dårlig sted å begynne letingen.
Soppsanking blir altså lettere og lettere jo mer du har gått i skogen tidligere. Kunsten er å huske stedet. Kom igjen om en uke, eller til neste år.
5: Bruk Google Maps
Planlegg turen ved å gå inn på Google Maps og se på flyfoto av området. Du ser selvsagt ikke kantarellene, men let etter fuktige områder med næringsfattig blandingsskog. Sammenlign fotoet på stedet med kjente områder i egen skog, så ser du fort hvor det kan være næringsfattig blanding av gran og bjørk, med tilgang på fuktighet. Kartet viser også veiene inn i området.
6: Unngå turiststedene
Når det er soppår som i år, bringer mediene såpass med stoff at mange kommer seg ut for å lete. Derfor bør du heller lete på steder hvor ikke så mange går. Det kan være så enkelt at du ikke parkerer på den store parkeringsplassen i enden av skogsveien, men heller finner en annen sti halvveis inn. Sykkel er fint på bombelagte skogsbilveier.
Et ekstra tips: Mange legger soppturene til helgen. Hva med å gå torsdag kveld? Soppen bruker ikke mange dagene på å vokse opp.
7: Finn sopp på sosiale medier
Det skal mye til for at folk forteller deg om soppstedene sine. Eksemplene på at noen ble sendt i en helt annen retning, er mange. Spør heller nær familie enn venner. Soppsteder går ofte i arv.
Men tenk over at soppsankere elsker å legge ut skrytebilder fra sine soppsteder og soppfunn. Det kan være til hjelp for å se om den soppen du leter etter er i anmarsj og i mengder ute i skogen, men ofte glemmer de å slå av stedsanvisningen når de står i skogen for å legge ut bildet i sosiale medier. Trykk på stedet rett under personens navn og du kan se nøyaktig på kartet hvor de har vært og dra på samme sted etter noen dager. Husk at flere sopparter kommer opp, og vokser seg stor på bare tre til fem dager.
8: Artsdatabanken kan hjelpe deg
Artdatabanken.no viser hvor det er registrert funn tidligere. Det gjøres en stor jobb i Norge for å registrere funn av alle viltvoksende planter, sopp m.m. i Norge. Funnene gjøres av mange i lokale sopp- og nyttevekstforbund samt andre organisasjoner. De blir registrert med nøyaktig stedsanvisning og du kan enkelt se hvor det er i ditt lokalområde. Du kan også se tettheten av funn og dermed la det legge grunnlag for hvor du starter å lete etter akkurat den type sopp.
9: Soppene «ingen» plukker
Etter hvert som du lærer mer, kan du kanskje gå etter sopptyper få andre leter etter Da vil du mest sannsynlig kunne gå samme sted som de andre, og sanke sopp i mengder. Du må bare finne en ny favoritt og lære deg den. Smaken kan være enda bedre.
For å kunne være helt sikker på hva man plukker, må man vite kjennetegnene på de ulike soppene og følge noen enkle regler. Hemmeligheten for å bli sikker er å lære seg forvekslingene, ulikheten og hvilke kjennetegn soppene har. Vet du hvor man kan ta feil, ja da er det enklere å tørre.
Sopp blir inndelt i fem hovedgrupper etter hvordan de ser ut på undersiden av hatten. Enten har de ribber, porer, pigger, skiver eller rør som ser ut som en svamp. Det finnes også andre arter, som for eksempel røyksopper og begersopper, men dem trenger du ikke å lære deg til å begynne med. Det enkleste er å starte med sopp med rør, pigger, porer eller ribber, da disse gruppene er mest oversiktlige og lettest å lære seg.
Husk at du aldri må ta sjanser. I soppsesongen finnes det soppkontroller mange steder i landet. Bruk disse til du har nok kunnskap.