Kommune rettet søkelyset mot tømmerstokken - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Kommune rettet søkelyset mot tømmerstokken

Kongsberg kommune inviterte næringsdrivende, beslutningstakere og industrien til konferanse om tømmer.

Av: Marius Lippestad
access_time Publisert

Kongsberg kommune arrangerer hvert år «Ordførerens næringskonferanse». Årets tema «Det grønne karbonet – Tømmerstokkens rolle og muligheter i norsk industri», var tydelig attraktivt. Sølvsalen på kommunens Høgskole var fylt til randen med interessante foredragsholdere og engasjerte tilskuere.

Ordfører Kari Anne Sand innledet dagen, og forklarte hvorfor de hadde valgt tømmerstokkens rolle som årets tema.

– Folk fra Kongsberg vil kanskje lure på hvorfor i all verden vi valgte tømmer som årets tema. Faktumet er Kongsberg er en betydelig skogbrukskommune, faktisk nest størst i gamle Buskerud. Hvert år avvirkes cirka 85 000 kubikk, det tømmeret har en verdiskapning på cirka 35 millioner kroner. Samtidig er skogen en viktig naturressurs, og et godt klimatiltak, forklarer Sand.

Kongsberg kommune har en nesten 400 år lang industrihistorie. Det begynte med sølvverket og har siden utviklet seg til mange spennende industriprosjekter.

Variert program


Erik Trømborg, professor ved NMBU på Ås, forklarte tilhørerne om skogens rolle i det grønne skiftet. Kristin Nore fra OmTre opplyster publikum om hvilke prosjekter de holder på med. Kristin Vedum fra Bygg i tre snakket om grønt byggeri og om hvilket potensiale trebygg har.

Erik Trømborg får en oppmerksomhet etter sitt innlegg om skogens rolle i det grønne skiftet.

Videre ble fokuset flyttet over på utbyggerne. Hva tenker byggherrene? Kongsberg Teknologi snakket om hvilke utfordringer de har når de skal bygge. Hvordan kan de tenke bærekraft, trygge bygg og til en fornuftig pris.

Splitcon og Moelven var til stedet for å fortelle om hvordan leverandørene møter ønsker og behov i markedet. Splitcon forteller om en økende etterspørsel ikke bare fra store byggeprosjekter, men også enebolig og hytter. Budskapet var enkelt: Massivtre har kommet for å bli.

Avslutningsvis fikk tilhørerne en innføring i de industrielle mulighetene skogen gir. Borrgaard snakket om nye forretningsområder. Kongsberg Defence Aerospace snakket om hvordan de kan bruke tømmer, og Beyonder som snakket om batteriproduksjon av fornybar energi og sagflis.

Det var mange som hadde møtt opp for å lære mer om tømmerstokkens rolle. Her er ordfører Kari Anne Sand i prat med representanter fra Moelven og Splitcon.

Fornøyde ordførere

Det var en fornøyd ordfører som tok seg tid til en prat med Magasinet Skog etter næringskonferansens slutt.

– Jeg tror noen har fått en øyeåpner i dag. Tre kan brukes til så mye interessant. Ettersom Hurdal plattformen legger til rette for mer industri og utvikling, syntes vi det var viktig å bruke denne dagen til å snakke om tømmer, forklarer Kari Anne Sand (Sp).

Ordfører kollega i Flesberg, Oddvar Garaas, var også på plass. De to ordførerene er enige om at det offentlige har et ansvar som byggherre for å gå foran med trebyggerier.

– Det er viktig for klima, har en kortere byggetid og det blir et godt innemiljø i trebyggene, sier Garaas.

Beslutningstakere, industri og byggherrer i Kongsberg-traktene fikk med andre ord en solid innføring i hva tømmer kan brukes til, og hvilken rolle skogen har i det grønne skiftet.