Landbruksministeren lover å gjøre det han kan for Billerud Viken
Fredag besøkte landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) Treklyngen.
Det er nå gått to år siden Billerud Viken sendte inn søknaden om utslippstillatelse til den største trebaserte industrisatsingen siden tidlig på 1990-tallet. Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og den gang industriminister Jan Christian Vestre (Ap) var her i august 2022. Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) var også i sin tid her på Follum. Fredag kom nåværende landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) i samme ærend, nemlig å si at denne store milliardsatsingen som betegnes som Europas mest miljøvennlige trefiberindustri, er alt man ønsker seg enten man snakker om distriktspolitikk, næringsutvikling, arbeidsplasser, skogen som ressurs for innenlands industri eller karbonbinding og grønn verdiskaping på fastlandet.
Heiarop, men …
Alle er for, det er bare ett skår i gleden. Klima- og miljødirektoratet avslo utslippstillatelsen fra milliardfabrikken som skal omgjøre 700 000 kubikkmeter massevirke til papirmasse hvert år.
– Det er ikke til å skjønne, sa styreleder i Viken Skog og Billerud Viken, Olav Breivik både til Magasinet Skog og til ministeren. Billerud Viken har allerede brukt 80 millioner kroner på forarbeidet og analyser, og går det som planlagt skal det investeres over tre milliarder nye kroner i det tross alt moderne anlegget som ble bygd i 2008 og lagt ned i 2013.
Gjenbruk
Flere aktører ga klart uttrykk for at hvis man ikke klarer å få i gang verdiskaping i anlegget på Follum, klarer man det heller ikke andre steder. Nøkkelen ligger i å kunne bruke veldig mye av det eksisterende anlegget. Bare det har en stipulert verdi på 5-6 milliarder kroner.
– Derfor er denne storsatsningen av nasjonal verdi. Vi var oppe i en tømmerimport på to millioner kubikkmeter tømmer, og nå eksporterer vi årlig fire. Satsingen til Billerud Viken vil gi 70 industriarbeidsplasser. Det igjen vil gi omtrent 350 nye arbeidsplasser som tilleggseffekt i distriktet, sa administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, Per Skorge, til ministeren.
– En industriarbeidsplass er kalkulert til å ha ti ganger så stor ringvirkning som en ny arbeidsplass i reiselivsnæringa, skjøt Breivik inn.
Festtaler
Landbruks- og matminister Geir Pollestad kunne ikke kommentere avslaget på utslippssøknaden, men han forsikret om at han skulle gjøre det han kunne for selve saken.
– Og så fort det lar seg gjøre, la han til på spørsmål fra Magasinet Skog.
Likevel ville han ikke sette noen dato.
– Jeg vet det høres litt politikeraktig ut når jeg sier «så fort som mulig», men sier jeg tre uker og det blir tre uker og én dag, kan det fort bli negativt, sa han med et smil.
Regionleder Jan Petter Gundersen i LO Buskerud var krystallklar.
– Det er langsiktige vedtak som bygger landet, ikke festtaler og tiltak for at folk skal gå tur med bikkja, sa han og siktet til at politikerne gjerne fatter populære vedtak med virkning til neste valg, mens de kvier seg for å fatte de nødvendige vedtakene for arbeidsplasser og industribygging på lang sikt.
– Vi er for lite flinke til å si noe om ringvirkningene av industriarbeidsplassene, la han til og brukte kampen om plasseringen av tømmerkaia i Drammen som et annet eksempel.
Erik Muggerud er prosjektleder for Billerud Vikens satsing på Follum. Han minnet om at bare gjenbruken av betongen på stedet vil representere en besparelse tilsvarende en femdel av det samlede CO2-utslippene fra alle norske husstander i et helt år.
Rolf Jarle Aaberg, leder av Treklyngen, pekte på alle synergiene som Billerud Viken ville få på Follum, i distriktet og i hele landet fordi det skaper presedens for fremtidige satsinger andre steder.
– Vi ligger jo midt i skauen. Her ligger alt til rette, og så stopper det på en utslippstillatelse fra et industrianlegg som skal forbedres betydelig fra det renseanlegget som var nytt for noen få år siden, var det tydelige budskapet til ministeren.
Han svarte altså med å gi stor ære til alle som har stått i dette i de to årene som har gått siden utslippssøknaden ble sendt.
– Skogen skal brukes. Jeg tror folk har større forståelse for at den nære skogen blir drevet når tømmeret blir foredlet her i landet i stedet for å bli eksportert, sa han.
Så dro han til Slottet hvor det var Kongen i statsråd. Han lovet å «pushe» dette og å la skogen bli et tema på dette ukentlige møtet.
– Dette er et topp prosjekt. Ikke noe tvil om det, sa han på vei inn i bilen.