Magne A. Bjertnæs vant Nordic Wood City Award 2017 - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Magne A. Bjertnæs vant Nordic Wood City Award 2017

Sivilingeniør Magne Aanstad Bjertnæs fra Sweco fikk Nordic Wood City Award under Wood Building Nordic i Trondheim i kveld. Bjertnæs fikk prisen på grunn av sitt arbeid med store treprosjekter i Norge.

Av: Knut Werner Lindeberg  Alsén
access_time Publisert

‐ Magne Bjertnæs fortjener denne prisen. Hen er ung – ikke fylt 38 år – og svært kompetent og sympatisk mann som jobber døgnet rundt med trekonstruksjoner, forteller leder av Nordiske Trebyer, Johan Thorsell. Utviklingsdirektør i Kouvola Innovation Oy Tuomo Kauha delte ut statuetten sammen med en pengepremie på 10.000 svenske kroner.

‐ Dette var helt fabelaktig, og veldig uventet. Det alltid morsom å tøye grensene litt, sier Magne Aanstad Bjertnæs som nå jobber mye med å få på plass Mjøstårnet i Brumunddal. Bygget blir verdens høyeste trehus på 18 etasjer med en total høyde på over 80 meter. Bygget eies av Arthur og Anders Buchardt, som har inngått totalentreprisekontrakt for byggingen med entreprenøren HENT.

Prisvinner Magne Aanstad Bjertnæs. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén.

Magne Aanstad Bjertnæs fra Sweco har jobbet med mange av de største treprosjektene i Norge de siste fem årene, slik som Treet i Bergen, utvidelse av Oslo lufthavn Gardermoen; PIR 2 og sentralbygget, Mjøstårnet og Norsenga – og en rekke andre broer.

‐ Prisvinneren får denne prisen fordi han har vært svært sentral med å utvikle store trekonstruksjoner i Norge. I alle prosjektene har han strukket grensene for hva som har vært mulig, og gjennom dette vist at det er mulig å bygge både langt og høyt med  avanserte konstruksjoner av tre. Siden det de siste årene har vært en betydelig vekst inne trearkitektur og treindustri, hadde juryen mange gode kandidater å velge mellom, men i år utmerket Bjertnæs seg. Det skyldes hans helt unike spisskompetanse innen ingeniørkunnskap. Han er en av de dyktigste ingeniørene innen trebruk vi har i Europa, og han blir ofte tilkalt for å løse de vanskeligste utfordringene som dukker opp med bygging av komplekse trekonstruksjoner, sier daglig leder Aasmund Bunkholt i Trefokus.

Nordic Wood City Award ble opprettet i 2014 og deles ut av foreningen Nordiske Trebyer, som er et nordisk samarbeid mellom nordiske byer for å fremme moderne byutvikling med trehus. I år fikk Trefokus Norge og Norske Arkitekters Lansforbund (NAL) i oppdrag å finne en norsk vinner av årets pris.

Foreningen Nordiske Trebyer

Foreningen Nordiske trebyer er et nordisk samarbeid for å fremme moderne byutvikling med trehus og å utveksle erfaringer og ideer. Foreningens mål er at trebygg får en mer sentral og fremtredende plass i byutvikling, og satser på at tre i større grad benyttes i byggingen av villaer og multi-etasjes hus, næringsbygg, kommunale institusjoner som barnehager, skoler, sykehus og sykehjem, samt broer, støyskjermer og parkeringshus.

I 2014 opprettet Nordiske Trebyer Nordic Wood City Award som deles ut hvert år til kandidater under 40 år som kan vise til god prestasjon innen arkitektur, ingeniørkunst eller teknisk innovasjon med bruk av tre.

Konferansen Wood Building Nordic

Wood Building Nordic er hovedkonferansen for trebygging i Norden og en del av den internasjonale Forum-Holzbau-organisasjonen. Wood Building Nordic 2017 arrangeres i  Trondheim 28. – 29. september.

Dette er den sjette nordiske konferansen om trebygg og trekonstruksjoner – for andre gang i Norge. Her møtes byggenæring, forskning, utdanning og myndigheter for å bli faglig oppdatert, inspirert og for å utveksle erfaring i Norden og Europa.