Nasjonal pris til enebolig i Sel - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Nasjonal pris til enebolig i Sel

Tenk Tre har kåret huset til Amund Formo og Ingebjørg Uldalen til Månedens trebygg for september.

Da Amund Formo og Ingebjørg Uldalen skulle etablere seg på en husmannsplass i Sel, valgte de å bygge rundt det originale våningshuset, istedenfor å rive det. I dag er tømmerstuen hjertet i deres nye hjem.

Ingebjørg Uldalen hadde vært fascinert av den gjengrodde husmannsplassen helt siden hun var barn og pleide å dra på ridetur i området. I den bratte skråning over Gudbrandsdalslågen er det en fantastisk utsikt til Otta i sør og mot Sel i nord.
– Hun sa det for lenge siden, at hvis denne plassen noen gang kom til salgs, måtte vi kjøpe den, minnes Amund.

På barndommens trakter

Da eiendommen så ble lagt ut markedet på det riktige tidspunktet, valgte familien å flytte fra Oslo og tilbake til kommunen der de begge er oppvokst. Før boligdrømmen skulle realiseres, tok de kontakt med arkitekt Erik Langdalen.

– Vi visste han var godt kjent med byggeskikken i området og hadde tiltro til at han ville ta gode valg. For oss var det viktig at huset både passet inn i kulturlandskapet og den bygningstradisjonen som er her, forteller Ingebjørg.

HJERET I HUSET: Den gamle tømmerstuen er i dag kjøkkenet i det nye huset.

Bygget rundt det gamle

På eiendommen var det flere eldre bygninger i ulik forfatning. Arkitekt Langdalen foreslo å kombinere deler av det gamle med det nye.
– Plassen og historien til småbruket var veldig inspirerende. Det var viktig at vi fant en arkitektur som kunne fornye og samtidig tilpasse seg det gamle. Vi hadde denne flotte tømmerkassen som utgangspunkt og valgte å bygge rundt den, heller enn å sette opp noe helt nytt.

Utradisjonelle valg

Arkitekten berømmer samboerparet for å tørre å ta utradisjonelle valg på det som har et blitt et hus utenom det vanlige.
– Amund og Ingebjørg hadde drømmer og høye ambisjoner i dette prosjektet. De har latt oss få komme med mange ideer, men deres innsikt og refleksjoner har vært veldig viktige i prosessen. Sammen har vi skapt noe som er blitt veldig fint. Med den gamle tømmerkassen og den nye delen knytter huset seg til en historisk linje med lange håndverkstradisjoner.

Les hele saken om tømmerstuen som ble drømmebolig på tenktre.no.

Om Tenk Tre

Tenk Tre er et initiativ fra en rekke bedrifter og organisasjoner på tvers av hele verdikjeden i norsk skog- og trenæring. Sammen ønsker de å vise hvordan skog og tre kan bidra i det grønne skiftet.

Hver måned velger redaksjonen i Tenk Tre ut et trebygg i Norge som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Byggene har ulike funksjoner og er fra forskjellige steder i landet.

Blant 12 månedsvinnere kåres til slutt Årets Trebygg.