Nasjonal pris til hus i Bamble - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Nasjonal pris til hus i Bamble

Tenk Tre har kåret huset til Kjell Vidar Kløvsgård og Heidi Bakkerud i Bamble til månedens trebygg for mars.

Ekteparet ønsket seg et solid og sunt bolighus. Inspirert av kraftig kvalitetstømmer og gammel byggeskikk har Kjell Vidar Kløvsgård og Heidi Bakkerud et hus som kan varme, kjøle og beskytte framtidige generasjoner.

Husprosessen startet for tre år siden da han overtok slektsgården Kløvsgård i Bamble.

– Vi flytter tilbake til røttene, sier Kjell Vidar. Familien på fire har bodd i et tre etasjers hus i over 20 år. Da de skulle bygge hus nummer to, visste de godt hva de ville ha.

– Ikke for høyt, lite vedlikehold og ingen terskler i første etasje. Dessuten ville vi ha et sunt og pustende hus, uten plast i veggene. Vi har vært en del på hytter til venner og synes tømmervegger er veldig koselig. Derfor tok vi kontakt med Tinnoset Sag, som er spesialister på laftetømmer, forklarer Heidi.

Montert på tomten

Hos Tinnoset fikk de anbefalt arkitekt Arnt Darrud i Midt-Telemark, som har tegnet mange hytter og hus for lokale laftefirma. I mai 2020 ble bolighuset montert på gården. Laftebyggene fra Tinnoset blir bygd og tilpasset i en stor montasjehall for så å demonteres og fraktes til tomten.

– Det tok ei uke å få huset montert på tomten med tak, vegger og vinduer. Vi bestilte huset før prisstigningen kom. Vår erfaring er at dette huset ikke ble dyrere enn å bestille et vanlig ferdighus, sier Kjell Vidar.

Laftet hus
TØMMERVEGGER: Da ekteparet skulle bygge hus tok de kontakt med Tinnoset Sag, som er spesialister på laftetømmer. Foto: Stine Benedicte Solbakken

Kvalitetssjekk av hver stokk

Daglig leder Trond Kaasa hos Tinnoset Sag sier interessen for laftet bolighus har vært økende de siste årene. Årsaken er bedre innemiljø og ønske om et robust, tradisjonelt og fint bygg.

– Vi har strenge kvalitetskrav på tømmer som blir brukt til laft. Tømmeret blir målt og kvalitetssjekka av Norsk Virkesmåling. Stokkene blir så barka, skjært og tørka ned til 18 til 20 prosent fuktighet. Stokkene blir deretter kvalitetssjekka igjen etter tørking slik at vridde stokker eller stokker med andre feil sorteres ut. Deretter blir stokkene høvla. Bygget blir lafta i laftehallen vår. Ferdig laft blir så demontert og montert ute på byggeplass, oppsummerer Trond Kaasa.

Les hele historien om eneboligen i Bamble her. 

Om Tenk Tre

Tenk Tre er et initiativ fra en rekke bedrifter og organisasjoner på tvers av hele verdikjeden i norsk skog- og trenæring. Sammen ønsker de å vise hvordan skog og tre kan bidra i det grønne skiftet.

Hver måned velger redaksjonen i Tenk Tre ut et trebygg i Norge som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Byggene har ulike funksjoner og er fra forskjellige steder i landet.

Blant 12 månedsvinnere kåres til slutt Årets Trebygg.