Nasjonal pris til Tretoppvegen i Fyresdal - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Nasjonal pris til Tretoppvegen i Fyresdal

Tenk Tre har kåret Tretoppvegen i Fyresdal til Månedens trebygg i juni.

Tretoppvegen i Telemark er den første i sitt slag. Nå håper kommunen at folk vil strømme til Fyresdal for å oppleve gangveien mellom furutrærne.

Tretoppvegen åpnet i juni, og den er en del av Hamaren aktivitetspark som er et mye brukt friluftsområde for lokalbefolkningen. Her finner du tretopptrampoline, sykkelløyper, utekjøkken og gapahuker til fri bruk.

Med det siste tilskuddet, en én kilometer lang gangvei bygget i tre, håper kommunen å bli en turistattraksjon for tilreisende fra hele landet. Tretoppvegen er allerede kåret til Visit Norways heftigste reisenyhet i 2023.

– Vi ser at dette kommer til å bli en suksess. Interessen så langt er enorm, sier Erik Skjervagen, ordfører i Fyresdal kommune.

STOLTE: Byggmester Inge Aamlid (f.v), byggleder Aslak Momrak-Haugan og ordfører i Fyresdal kommune Erik Skjervagen håper Tretoppvegen vil føre mange turister til bygda. Foto: Ragnhild Erevik Fosse
STOLTE: Byggmester Inge Aamlid (f.v), byggleder Aslak Momrak-Haugan og ordfører i Fyresdal kommune Erik Skjervagen håper Tretoppvegen vil føre mange turister til bygda. Foto: Ragnhild Erevik Fosse

Turen starter ved inngangen til aktivitetsparken og vikler seg videre oppover gjennom skogen. På toppen ender veien 16 meter over bakken. Her er det en sirkel på 45 meter i diameter som gir en fantastisk utsikt over Fyresvatn og fjellene rundt.

Binder karbon

Plankeveien er to meter bred og hviler på 228 stolpepar. Totalt har det gått med 20 kilometer med gulvbord. For skogkommunen var det en klar føring at gangveien skulle bygges i tre.

– Vi ønsket å bygge på tradisjonene og de ressursene vi har her. Det har vært kjernetankegangen, forteller Monica Sølyst i Faun Naturfovaltning som har vært med å utvikle prosjektet.

Utfordringer underveis

Til tross for at bygda nå kan skilte med en unik vei i tre, har ikke prosjektet bare vært plankekjøring. Da koronasituasjonen satte en stopper for reising, måtte det danske arkitektbyrået EFFEKT tegne ut og planlegge veien basert på kartinformasjon og GPS-punkter de fikk tilsendt.

Lenge så det også ut til at prosjektet ble for dyrt å realisere, men da kom byggmester Inge Aamlid opp med en alternativ løsning for materialvalg.

– Opprinnelig var det planlagt å bygge søylene i firkantet limtre. Jeg foreslo at vi kunne bytte det ut med høyspentmaster i tre, sier Aamlid.

Endringen reduserte kostandene med over fire millioner kroner og reddet prosjektet.

Stolpene har en oppgitt levetid på 80 år og er impregnert med en type kobbersalt som gjør at treet kan stå i jord.

FOR ALLE: Tretoppvegen er gratis og målet med prosjektet har vært at alle skal få oppleve utsikt, uavhengig av funksjonsevne. Foto: Ragnhild Erevik Fosse

– Inge sitt forslag er blitt veldig bra. Furumastene glir godt inn i naturen her, sier byggelder Momrak-Haugan. Han er også skogbrukssjef i kommunen og utelukker ikke at pålene i tillegg er kortreiste.

 – Vi leverer mye virke til Scanpole som har laget mastene, så det er ikke usannsynlig at det er furu hogget her som har kommet tilbake som stolper til Tretoppvegen.

Krevende byggeperiode

Det var ikke bare planleggingsperioden som bød på utfordringer når veien skulle realiseres. Ruskete høstvær og en tøff vinter gjorde byggeprosessen som startet i september krevende.

– Først var det mye regn og dårlig vær, og så kom vinteren med temperaturer ned i minus 20 grader. En og en halv meter med snø gjorde det også krevende å få plass stolpene. Men jeg fikk med meg mange flinke lokale folk, og først og fremst har det vært veldig gøy, sier Aamlid som er stolt av resultatet.

Ordfører Skjervagen roser den løsningsorienterte byggmesteren.
– Inge har vært en vesentlig faktor til at dette har blitt en suksess! Han har virkelig lagt sjelen sin i prosjektet.

UTSIKT: På toppen ender veien 16 meter over bakken. Her er det en sirkel på 45 meter i diameter. Foto: Ragnhild Erevik Fosse

Venter storinnrykk

Nå venter Fyresdal storinnrykk av turister fra hele landet gjennom sommeren.

– Resultatet overgår alt jeg hadde klart å se for meg, konstaterer prosjektutvikler Monica Sølyst som har fulgt prosessen fra en vill idé til ferdig resultat. Hun berømmer kommunen for å tørre å satse.

– Det er ingen som kunne klart å realisere et slikt prosjekt alene. Det har vært et fantastisk samarbeid mellom kommunen, næringslivet, arkitekter, byggmester og en stor folkeinnsats for å få dette til. Det har vært en stor politisk vilje for å gjennomføre prosjektet og de har trodd på ideen og hatt tiltro til prosjektet. Å få til dette i en kommune med 1200 innbyggere er virkelig sprekt!

Les hele saken om Tretoppvegen på tenktre.no.