Nasjonal pris til verdens nordligste folkehøyskole - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Nasjonal pris til verdens nordligste folkehøyskole

Tenk Tre har kåret Svalbard Folkehøyskole til Månedens trebygg i mai.

– Det å få et helt nytt bygg her nede ved Sjøskrenten er helt fantastisk. Selve bygget og beliggenheten er veldig flott, sier Unn Smelvær Høgelid.

Hun er stipendiat på Svalbard Folkehøyskole i Longyearbyen som tilbyr linjer innenfor friluftsliv, hundekjøring, forskning, teknologi, kunst og foto.

– Det er veldig hjemmekoselig her. Selv om det er store arealer med spisesal og oppholdsrom, føles det ikke kaldt og åpent. Treverket gjør det varmt og lunt.

TRIVES: Stipendiat Unn Smelvær Høgelid og de andre elevene stortrives i det nye trebygget.

Bygget i massivtre

Den nye skolen er satt opp i massivtre. Massivtre er krysslimte planker, som settes sammen til solide elementer.

– Det er veldig forutsigbart å bygge på denne måten. Elementene ble fraktet til Svalbard på båt fra fastlandet, og når de først var på plass, var det bare å sette det hele sammen, forteller Martin Nerhus Øen, prosjektleder i Hæhre Arctic som har hatt byggeoppdraget som totalentreprise.

Å bygge med massivtre gir mange fordeler. En av dem er en rask byggeprosess. Fra elementene kom til øya tok det bare seks uker før taket var lagt på og jobben innvendig kunne starte.

– I tillegg til at det er pent, er det også klimavennlig å bygge med massivtre. Noe som passer veldig godt med skolens grønne profil, forteller rektor Rotevatn.

REKTOR: Espen Klungseth Rotevatn er stolt av det nye skolebygget.
REKTOR: Espen Klungseth Rotevatn er stolt av det nye skolebygget.

Godt innemiljø

Skolen som kan huse opp til 125 elever har store flater med mye eksponert treverk innvendig.

– Det lukter veldig godt her, og så er det god luft, sier Unn og legger til at mange av elevene har samme opplevelse som henne. 

Treet har hygroskopisk egenskaper, noe som betyr at det både tar til seg og avgir fuktighet. Er det veldig fuktig i et rom, vil treet suge fuktighet til seg. Er det veldig tørt i et rom, vil treet gi fra seg fuktighet. Dette balanserer inneklimaet og gir mindre statisk luft.

– Massivtre gir et veldig godt innemiljø. Det har en stor verdi, spesielt på en folkehøyskole hvor elever både bor og oppholder seg, forteller Øen.

Les hele saken om Svalbard Folkehøgskole på tenktre.no.

Om Tenk Tre

Tenk Tre er et initiativ fra en rekke bedrifter og organisasjoner på tvers av hele verdikjeden i norsk skog- og trenæring. Sammen ønsker de å vise hvordan skog og tre kan bidra i det grønne skiftet.

Hver måned velger redaksjonen i Tenk Tre ut et trebygg i Norge som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Byggene har ulike funksjoner og er fra forskjellige steder i landet.