Norges grønneste matbutikk? - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Norges grønneste matbutikk?

Kiwi Lerberg er kåret til Månedens bygg for januar av Tenk Tre.

Kiwi Lerberg har vegger i massivtre, selvbærende tretak, lavkarbonbetong og miljøvennlig isolasjon. Kjølediskene i butikken bruker 40 prosent mindre strøm enn hva som er vanlig, og all overskuddsenergi går til oppvarming av selve bygget.

– Kiwi har et mål om å bli klimanøytrale. Selv om det fremdeles er mange små og store ting som gjenstår, er denne butikken et viktig skritt på veien i dette arbeidet, sier Jan Paul Bjørkøy, daglig leder i Kiwi Norge.

Den nye butikken slipper ut 60 prosent mindre CO₂ enn en gjennomsnittlig dagligvarebutikk. Massivtreveggene og tretaket bidrar til godt innemiljø og reduserer behovet for ventilasjon, noe butikksjefen er strålende fornøyd med.

– Det er en ære å få drive en av Norges grønneste matbutikker! Jeg er selv fra Hokksund, så det er jo ekstra spesielt at Kiwis nye miljøflaggskip ligger akkurat her, forteller butikksjef Lill-Cathrin Karlsen. Det er en helt ny verden å jobbe i denne butikken. Luftkvaliteten i bygget er mye bedre enn andre butikker jeg har jobbet i, og jeg merker at både kunder og kollegaer setter stor pris på de nye omgivelsene, forteller Karlsen.

Det var også i Hokksund Kiwi åpnet sin aller første butikk 15. mars 1979. Førti år senere har dagligvarekjedens grønne profil fått en langt større betydning.

Betraktelig bedre inneklima

Frukt- og grøntansvarlig Morten Bakken har jobbet i Kiwi i snart ni år og mener ingenting kan sammenlignes med den nye arbeidshverdagen.

– Jeg trives kjempegodt! Ikke bare med arbeidsmiljøet, men også innemiljøet. Etter at jeg begynte å jobbe her, merker jeg hvor mye bedre inneklima det er her i forhold til stedene jeg har jobbet før, forteller Bakken.

Kiwi Lerberget. Foto Redaksjonen Tenk Tre og Norgesgruppen.

Les mer om Kiwi Lerberget på tenktre.no.