Saugbrugs vant Treforedlingsprisen 2017 - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Saugbrugs vant Treforedlingsprisen 2017

Norske Skog Saugbrugs i Halden ble tildelt Treforedlingsprisen 2017. Bedriften får prisen for utvikling av nye og miljøvennlig produkter og prosesser, samt kontinuerlig forbedring og kostnadsbesparelser.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Overrekkelsen av Treforedlingsprisen 2017 var en del av Treforedlingsforum, som Papirindustriens Tekniske Forening (PTF) avholdt 21. og 22. november. Det var styreleder Rolf A. Hauge i PTF som delte ut prisen. Den ble tatt imot på vegne av Norske Skog Saugbrugs av utviklingssjef Gudmund Jenssen og leder av forbedringsprogrammet F18, Patrik Axelsson. De var begge to stolte og glade over å få den anerkjennelsen en slik pris gir.

‐  Vi har jobbet med kontinuerlig utvikling og forbedring i mange år, og høstet mange gode resultater av arbeidet. Derfor blir vi naturligvis både stolte og beæret når andre også ser at den innsatsen vi legger ned i å utvikle både produkter og prosesser bærer frukter og mener dette er noe andre bedrifter kan lære av, sa de to prismottakerne til Magasinet Skog etter overrekkelsen.

Blant de tingene juryen har lagt vekt på når de valgte å gi Treforedlingsprisen til Saugbrugs i år, er blant annet utviklingen av produksjon av biogassdrivstoff, og en stor forskningsinnsats som har bidratt til at Saugbrugs har utviklet flere nye produkter enn det tradisjonelle SC-papiret i sin portefølje. Både disse prosjektene og andre kontinuerlige forbedringsprogram som bedriften har gjennomført, har bidratt både til nye produkter, mer effektive produksjonsprosesser – og dermed reduserte kostnader. Sist men ikke minst har et viktig bidrag av den kontinuerlige forbedringen vært at Saugbrugs nå produserer med et langt lavere energiforbruk og karbonavtrykk enn tidligere.

Mer detaljer om prosjektene som NS Saugbrugs har gjennomført, kan man lese ut av begrunnelsen fra juryen for Treforedlingsprisen 2017, gjengitt under.

  • Saugbrugs har utviklet nye produkter basert på bred internasjonal kompetanse innen prosessering og bruk av fiber. Bedriften er ledende på energiforbruk i mekanisk masseproduksjon.
  • Saugbrugs har gjennom innovasjon i løpet av få år erstattet over 80 prosent av produktporteføljen av SC-papir med nye produkter. De nye produktene Nor SC Lite og Nor SC Value, gjerne i en kombinasjon av lav flatevekt og høy bulk, har blitt trendsettere i markedet. De nye produktene er basert på en mekanisk masseprosess med lavt energi forbruk som gir god trykkbarhet og ingen eller liten bruk av kjemisk masse.
  • Saugbrugs har gjennom sitt biogassprosjekt lansert et nytt energiprodukt i synergi med papirproduksjon.
  • Saugbrugs utvikler nye fiberbaserte produkter basert på norsk kompetanse innen fiberteknologi og økt bruk av norsk virke. Eksempler på dette er fiberplater, mikrofibrillær cellulose og biokompositter.
  • Saugbrugs er en foregangsbedrift på kontinuerlig forbedring og har gjennom dette arbeidet redusert kostnader med flere hundre millioner kroner de siste årene.
  • Saugbrugs er en hjørnestensbedrift i Halden med nesten 100 % eksport av SC papir som gir betydelige inntekter til Norske Skog-konsernet. Utviklingen for Saugbrugs bidrar i dag til å skape høy verdiskapning i Norge basert på kontinuerlig forbedring og innovasjon.