Ny standard for bygging i tre
Nå er den nye standarden for bygging i tre her. Den heter NS 3516 Utførelse av lastbærende trekonstruksjoner, og gir klare føringer for utførelse av tre i alle typer bygg. Materialer som stål og betong […]
Standard Norge og Treteknisk har utviklet en ny standard for byggeprosesser med tre i konstruksjoner samt som synlige overflater. Standarden er en naturlig del av moderne byggeri og arbeidet med den har tatt fire år.
‐ Den er etterlengtet, slo prosjektleder og seniorforsker Kristine Nore i Treteknisk fast. Selv ikke EU har sin standard klar, og nå tror hun at de vil se til Norge når de skal utforme sin.
Administrerende direktør i Treindustrien, Heidi Finstad, sier at standarden vil styrke treindustrien i den skarpe konkurransen som byggebransjen opplever. Også hun gleder seg over den kraftige økningen i antall bygg som ønskes oppført i tre.
‐ Standarden kom i tide, sa hun på et bransjeseminar forleden. Tre brukes nå opp i høyden og byggene blir mer komplekse.
NS3516 vil bedre samhandlingen mellom prosjekterende, utførende og kontrollerende instanser, sier prosjektleder Harald Liven hos Moelven Limtre. Han har sittet i utvalget som har utarbeidet standarden. På sikt er han overbevist om at den vil bidra til å få ned kostnadsnivået.
‐ Målet er å få bedre kompetanse og kvalitet i hele verdikjeden, sier Kristine Nore. Hun har ledet arbeidet med standarden. Nå er bygging i tre sidestilt med stål og betong.
Med NS3516 som grunnlag, blir det lettere å definere minstekrav i hele byggeprosessen. For det er et faktum at bygging i tre krever annen kunnskap enn de øvrige materialene.
‐ Byggskader koster det norske samfunnet mellom 15 og 17 milliarder kroner årlig, slo prosjektleder Frode Østlund fra Thronrud Eiendom fast. Også han har deltatt i dette prosjektet.
60 prosent av byggskadene skyldes prosjekteringsfeil. Dette er fordelt på 20 prosent feil design, 20 prosent utelatt prosjektering og 20 prosent direkte feil.
‐ Derfor bør kontroll av produksjonsunderlaget og utførelsen være meget lønnsomt, hevdet Østlund.
Han viste eksempler på treverk som både behandles feil, monteres feil og ikke minst oppbevares feil på byggeplassene.
Mye dreier seg selvsagt om fuktighet og fare for råteskader.
Nå gjelder det å ta standarden i bruk.
‐ De gode entreprenørene vil forbli gode og de nye vil komme raskere opp på et godt nivå, avsluttet Kristine Nore.
‐ Se på stavkirkene våre, sier Frode Østlund. De har stått utendørs i 1000 år.
Det viser at ved riktig bruk, kan selv en «skigard» vare evig. Nesten, da.