Nye tanker om trebruk
– Om du ikke velger å satse på tre så er du en del av klimaproblemet som arkitekt, sa Andrew Waugh, den anerkjente britiske arkitekten, under den nasjonale konferansen for trearkitektur.
Den Londonbaserte arkitekten i Waugh Thistleton Architects har lenge vært en forkjemper for massivtre og krysslaminert tre som byggemateriale. Under Trearkitekturdagen som ble arrangert på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo denne uken fortalte Waugh om sine erfaringer med krysslaminert og massivtre. Waughs firma er ett av få i verden som bare bygger i tre, og han var tidlig ute med å fronte tretrenden i England.
Thistleton Architects står blant annet bak leilighetsprosjektet Dalston Lane i London, det største massivtreprosjektet globalt i volum. Waugh fremhever treets evne til å lagre CO2 som helt avgjørende for hvordan han tenker som arkitekt.
– Mitt firma tok et tidlig valg om at vi vil satse på tre. Jeg tenkte at om du ikke bruker tre som arkitekt, så er du en del av klimaproblemet. Sement, stål og betong står for en enormt stor del av klimagassutslippene. Byggebransjens produksjon av sement står for tre ganger så mye av CO2-utslippene som flyreisene. Glem plastikkssugerørene, det er CO2 som er vår tids store trussel, sa Waugh, som presenterte flere prosjekter i krysslaminert tre.
Vil forandre Bergen
Thisleton Architects står også bak det mye omtalte forslaget Trenezia i Bergen. Boliggiganten BOB vil bygge verdens første bærekraftige kanalby på Store Lungegårdsvann i Bergen. Bydelen skal bygges i tre, og vil dekke i underkant av halvparten av vannflaten av Store Lungegårdsvann.
– Bydelen skal bli utslippsfri, karbonnøytral og bærekraftig. Her har vi tatt utgangspunkt i hvordan vi kan lage en positiv endring for byen, menneskene og miljøet, sa Waugh, som blant annet ønsker å bruke østers til å rense vannet i sjøen.
Waugh er ikke redd for å tenke utradisjonelt som arkitekt.
– Det er ikke lett å være en forkjemper for tre i England. Det er mange som har motforestillinger mot tre som det nye store byggematerialet. Kritiske røster peker på brannfare og akustikk. Vi må hele tiden overbevise om at tre ikke leverer dårligere på disse områdene, men snarere tvert imot bedre, sier Waugh til Magasinet Skog.
Trekarkitekturdagen var tettpakket av foredragsholdere. De fremmøtte fikk blant annet møte flere unge arkitekter som fortalte om hvorfor de velger å bygge i tre, og hvordan de løser ulike oppgaver med tre. Det var også fokus på samarbeidet mellom ingeniører og arkitekter og hvordan dette kan løftes videre. Det ble gjennomført en samtale om arkitekters kunnskapsbehov om tre der Moelven, Alvdal Skurlag, Rothoblaas og Splitkon var representert.
– Det er avgjørende at arkitekter selv kjenner til materialet og får en forståelse av hva som kreves av ulike yrkesgrupper når et bygg skal planlegges og reises, var oppsummeringen.
Stjernearkitekt spår boom
Stjernearkitekten Michael Green fra Michael Green Architecture (Canada) har blitt verdenskjent med budskapet om hvordan byggenæringen kan bygge flere boliger samtidig som man reduserer klimatrusselen. Han fortalte om sin egen reise fra han som ung arkitekt i et fremadstormende amerikansk firma startet med å tegne store flyplasser og digre signalbygninger i stål , og om hvordan det hadde føltes feil.
– Det som gav meg glede var å snekre og lage noe i tre. Jeg måtte endre min måte å jobbe på, og endte opp med å starte et eget firma som nå bare lager prosjekter i tre, sa Green.
– Det neste store innen trebyggeri er en større satsing på prefabrikering av storskala trebygg som kan løftes på plass på byggeplassen. Her er krysslaminert tre perfekt. Det er lett og stabilt, sa Green, som er kjent for å identifisere trender og utviklingstrekk i byggebransjen.
Han spår en enorm vekst både i Europa og i USA innen trebyggeri, og avslørte at hans firma er i gang med et gigantprosjekt med et av verdens største teknologifirma i Silicon Valley.
– Massivtre gir store firma et klimabudskap de kan selge. Treindustrien globalt står ovenfor en voldsom vekst, sa Green.
– Dessverre henger ikke skogbruket alltid med på den raske utviklingen. For USA sin del så virker det mer som om den blir dratt med på lasset, sa Green til Magasinet Skog etter foredraget.