Fulgte tømrerdrømmen
Ingvill Thune (40) droppet jobben som bioingeniør for å starte som tømrerlærling. – Jeg valgte livskvalitet og trivsel foran lønn, sier Thune som tror flere kunne tenke seg å gjøre som henne og følge drømmen.
– Jeg trives veldig godt på jobben nå. Jeg får bruke kroppen, være kreativ og være med og produsere noe, sier Thune. Hun er lærling hos Hemato Eiendom i Arendal, og stortrives med valget om å følge tømrerdrømmen.
Thune har jobbet mange år som bioingeniør ved et laboratorium på sykehuset i Arendal, men følte hele tiden en lengsel etter å jobbe mer kreativt, og å bruke kroppen i arbeidet.
– Som tømrerlærling er ingen dager kjedelige på jobben, sier Thune. Hun forteller videre at hun angrer på at hun ikke tok valget tidligere.
Thune tror flere har det som henne og kanskje ønsker en mer fysisk krevende jobb, uten at de tør å ta steget fullt ut. Spesielt kanskje jenter som ønsker å jobbe i tradisjonelt mannsdominerte yrker.
– Det har absolutt ikke vært noe problem for meg. Flere jenter bør tørre å satse på håndverksfag. Selv liker jeg å jobbe med tre som materiale, og den følelsen det gir å være i et bygg av tre. For meg var tømrerfaget absolutt riktig, sier Thune, som fortalte om valget sitt under «Neste generasjons trebyggeri» som ble arrangert på Arendalsuka av Norges Skogeierforbund, Sam Eyde videregående skole og opplæringskontoret i Agder.
– Hvordan kan vi utnytte skogressursen fullt ut her i landet, og gjør vi nok for å bygge den kompetansen som trengs for å få det til? Dette var blant spørsmålene som ble stilt fra scenen, som forøvrig var bygget i norsk massivtre av Tewo (tidligere Termowood).
Økende marked
Tewo er et Hurdalsbasert firma som lager byggesystem basert på isolerte massivtreelementer. Erland Lundby, operativ sjef i Tewo, holdt innlegg fra egen scene.
– Markedet for trebyggeri er stadig økende, sa Lundby, som fortalte at fortetting i byene blir stadig mer aktuelt.
– Det å bygge trebygg oppe på eksisterende bygg blir stadig viktigere, og vil bli etterspurt i økende grad, sa Lundby, som forteller at den nye høyteknologiske produksjonslinjen til Tewo vil være klar 25. september.
Da vil de kunne femdoble produksjonen med samme antall ansatte.
Tre blir stadig oftere valgt når skoler, omsorgsbygg og næringsbygg skal bygges. Samtidig melder flere bedrifter om at det er vanskelig å få tak i de gode fagarbeiderne som skal bygge det grønne skiftet i Norge.
Utdanningen ønsker samarbeid
Magne Knutsen Asdal, avdelingsleder for bygg- og anleggsteknikk ved Sam Eyde videregående skole, oppfordret tilhørerne om å snakke opp yrkesfagutdannelsen. Han påpekte at tømreryrket er et av de absolutt tryggeste valgene for å være sikret jobb i fremtiden. Han etterlyste også sterkere samarbeid med bedriftene slik at lærlingeløpet kan bli enda mer skreddersydd.
– Hvilke bedrifter er villige til å drive kompetansedeling? Vi jobber ut fra lærerplaner som har begrenset levetid. Morgendagens marked krever ny kompetanse og kunnskap. Spill oss gode, oppfordret han næringen.
Hallvard Benum, energiingeniør i Kongsberg kommunale eiendom, fortalte også om nye Vestsiden ungdomsskole som er bygget i tre.
Ordstyrer Aasmund Bunkholt, daglig leder i Trefokus, avsluttet seansen med en paneldebatt der han utfordret debattantene på hva de synes er det aller viktigste for å fremme mer klimavennlige bygg, og for å sikre den kompetansen vi trenger.
– Jeg mener det er viktig å skape arenaer med fokus på innovasjon og teknologiutvikling innenfor trebyggeri, sa Terje Lien Aasland, stortingspolitiker for Arbeiderpartiet.
Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand kommune, påpekte at det er viktig med kommunale vedtak som sier at fremtidige bygg skal være bærekraftige og benytte bærekraftig materiale.
Kristin Vedum, tredriver i Agder, oppfordret næringen til å spille på skogens mange fordeler i form av de myke verdiene.
– Spill på skogens ro og den gleden skogen gir. Når det gjelder å sikre kompetansen må man gjøre det morsomt for elevene. Vis frem de mulighetene som finnes for de som velger tømrerlinjen, sa Vedum.