Skogsmaskinen er hjem nummer to - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Skogsmaskinen er hjem nummer to

Sindre Skeie og Daniel Mannråk jobber sammen, bruker omtrent like mange millioner hver på skogsmaskiner, er jaktkamerater og liker samme musikk.

Av: Stine Benedicte Solbakken
access_time Publisert

‐ Vi lunsjer sammen, også, men da skal det være fint vær, presiserer Daniel Mannråk (25). Da ringer han fra sin arbeidsplass i hogstmaskinen til Sindre Skeie (24), som jobber i lassbæreren.
Begge har fagbrev i fjell og bergverk. De har pendlet rundt på Østlandet, Vestlandet og Sogn- og Fjordane som anleggsarbeidere siden de var 18. Begge har drevet med skog ved siden av. Sindre har drevet i skogen siden han var elleve, startet med traktor og vinsj, og har alltid ønsket seg en skogjobb. Daniel er skogeier selv og var moden for jobbskifte.

I fjor kjøpte de begge hver sin brukte skogsmaskin. Ett år senere har de bestilt hver sin splitter nye maskin for tilsammen 8 millioner kroner, som blir levert til våren. I fjor ble resultatet for dette hogstlaget 24.000 kubikk tømmer, som tilsvarer rundt 72 000 tømmerstokker. Mannråk maskin og Skeie maskindrift tar oppdrag i Vest-Agder og er de to yngste entreprenørene, som AT Skog har driftsavtale med.

‐ Målet er å utføre jobben med høyest mulig kvalitet, og oppnå høyest mulig snittpris på tømmeret. Da er det viktig å være nøye med hogsten. Beregningene våre sier at firmaene våre skal gå rundt. Det krever lange arbeidsdager. Samtidig har vi en annen frihet enn i anleggsarbeid. Da måtte vi være der uansett og det var mye reising. Er det en soldag midt i jaktsesongen, kan vi ta en pause fra hogsten og dra på jakt. Vi har hund begge to, så vi må ha tid til de, også. Arbeidsdagen begynner klokka 7 og så jobber vi jevnt over veldig lange dager. Vi får jobbet nok timer, konkluderer Daniel.

‐ Når vi forteller at vi jobber med skogsarbeid, skjønner ikke folk omfanget av det vi gjør. Og de vet ikke hva det koster å drive, men vi sover godt, forsikrer begge.

De bekymrer seg lite. Når fredagen kommer og de søker helgefølelsen, skrur de begge på musikken.
‐ Da går det nok for det meste i country og noe pop. Litt harry er det vel, mener Sindre.

De nye maskinene er bestilt med en del ekstrautstyr.

‐ Dette er arbeidsplassen vår og hjem nummer to. Noe ekstra utstyr på hytta må til, som demping og avbalansering. Vi hører mye på musikk, så et godt musikkanlegg er med. Vi ser ikke mye til folk i denne jobben, så da er det fint å høre stemmer i radioen og på Spotify.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Skog nr. 1 – 2017, som distribueres ut til våre lesere fra 16. februar er en temautgave med fokus på utdanning og rekruttering til skogfaglige og skog- og trebasserte yrker. Der kan du lese mer om både det å bli skogsoperatør, og andre muligheter som finnes innenfor høyere utdanning, samt ulike yrker knyttet til skog og skogens verdikjede.

Du finner mye informasjon og tips om skogutdanninger på nettsiden til Velg Skog.