Rask kvisting sikret seier - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Rask kvisting sikret seier

Sivert Lindstad gikk til topps under årets NM i skogbruksferdigheter som ble arrangert av Nome vgs. avdeling Søve. Beste lag ble Sønsterud-avdelingen til Solør vgs.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Det ble en spennende finale, der det sto mellom Sivert Lindstad fra Jønsberg og Alf Briskerud Hasselvold fra Sønsterud. Da deltagerne gikk inn i den avgjørende kvistefinalen var det bare 40 poeng som skilte de to motorsagmestrene, noe som i prinsippet bare er to feil i finalen. I kvistefinalen skal deltagerne nemlig kviste en stamme mest mulig feilfritt på tid. Idealtid er 30 sekunder. Sår og stubber i stokken gir minuspoeng, 20 minuspoeng per feil.  

Lindstad holdt likevel roen og kvistet stokken på imponerende 23,93 sekunder. To små stubber gav han likevel 40 minuspoeng, noe som i prinsippet satte han likt med Hasselvold. Hasselvold kvistet feilfritt, men måtte likevel se seg slått av Lindstad på tid. Likevel var han godt fornøyd med egen innsats, som var med på å sikre lagseier for 11. gang for Sønsterud-avdelingen til Solør vgs.  Dermed må de også starte forberedelsene til EM.

For Lindstad ble årets individuelle seier, den tredje i rekken. Lindstad er på landslaget i motorsag, men sier likevel at han var nervøs foran finalen.

– Selv om det går litt på rutine, var jeg nervøs før finalen. Jeg forsøkte likevel å fokusere på å holde roen for så å kjøre meg litt opp rett før kvistingen, sier Lindstad.

Dette var første gangen Nome vgs. avdeling Søve var vertskap for NM i skogbruksferdigheter og arrangementskomiteen kan si seg godt fornøyde etter fine dager.

– Alt har gått etter planen, og vi er svært fornøyde med gjennomføringen og all god bistand, sier lærer ved skogfag Eirik Jensen.

Sammen med NM-koordinator og faglærer Pål Gunnar Flaa var han travelt opptatt med å legge til rette for feilfri gjennomkjøring av alle du ulike grenene som det konkurreres i under NM. I tillegg til å konkurrere i ferdigheter som kvisting, felling og kjedebytte var alle deltagerne også gjennom en skogløype der de fikk testet sine forstlige kunnskaper. Hele 70 deltagere fra ti skoler hadde tatt turen til Ulefoss og Nome vgs. avdeling Søve.  

– Skolen har 125 års jubileum i år, og vi ser NM-arrangementet som en naturlig del av dette jubileet. Vi synes det er fint å legge til rette for at ungdom møtes til inspirerende konkurranser som er med å bygge opp under yrkesstolthet. Som en del av arrangementet har vi invitert skogbruksnæring, utdanning og privat og offentlig skogforvaltning til å delta med presentasjon av produkter og tjenester. Vi synes det er viktig å skape en fagsosial møteplass her på skolen, sa rektor Marit Synnøve Hoven.

AT Skog var blant aktørene som stilte med stand på finaledagen. Arrangementet fant sted i strålende sol på skolens ridebane.

Les mer og se flere bilder fra årets skole NM i motorsag i neste utgave av Skog.