Så flisene fyker før tømmerhugger-VM - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Så flisene fyker før tømmerhugger-VM

Det norske firemanns landslaget trener så flisene fyker til Stihl Timbersports World Chamiopnship i november. Verdensmesterskapet foregår i Håkons Hall i Lillehammer 3. og 4. november i år.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Det norske firemanns landslaget trener så flisene fyker til Stihl Timbersports World Chamiopnship i november. Verdensmesterskapet foregår i Håkons Hall i Lillehammer 3. og 4. november i år.

Dette er virkelig action! Utøverne konkurrerer i seks klasser, hvor de bruker øks, en to meter lang sag og, selvsagt, motorsag. Rå styrke må til for å håndtere utstyr på opptil 30 kilo og motorsag på opptil 80 hestekrefter. Dette blir en folkefest for alle som er opptatt muskler, svette, motorer og skog.

Det norske landslaget består av tre karer fra Ringsaker og en fra Glåmdalen, nærmere bestemt: Ole Magnus Syljuberget fra Mesnali, Ole Ivar Lierhagen fra Brummundal, Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum og Jon Arne Borg Engø fra Åsnes.
Fra Sverige stiller blant andre Ferry Svan, sønnen til den svenske skikongen Gunde Svan, som satser på Timbersports på heltid. Begge landslagene var sammen med Danmarks landslag på trening i Lillehammer nå i mai.
Landslaget har hanket inn amerikaneren Matt Cogar, en av verdens ledende Timbersports-utøvere, for å hjelpe dem med å finpusse VM-formen.

Jeg begynte med dette som regnes som en av de to opprinnelige ekstremsportene, fordi faren min holdt på med det (og er absolutt i miljøet ennå på arrangementssiden), forteller Vebjørn Bleka Sønsteby til Skog.no. I Norge er dette en liten sport, men i New Zealand og Australia blir tømmerhoggersport regnet som en folkesport på nivå med skisport her til lands.
– Vi som konkurrer er gode venner. Det er et godt miljø, hevder han, men når vi er på selve konkurransen, er det én ting som gjelder, å vinne. Han innrømmer at det er en krevende sport.
Selv trener han to timer annen hver dag.
– Har du først opplevde adrenalinet det gir å få til gode prestasjoner her, så vil du ikke drive med stort annet, smiler han. Selv har han jobb som avløser i landbruket ved siden av denne altomfattende og krevende sporten.
– Styrke er selvsagt viktig, sier han, men teknikk teller faktisk mer. Øksa treffer kubben av poppeltre med ett tonns trykk. Da er det avgjørende at øksa treffer på riktig sted og med riktig vinkel. Du har maks tolv hogg, så må kubben være delt. Mer har du ikke tid til.

Jeg anslår at god teknikk betyr 70 prosent av resultatet. Så selv om landslaget stort sett er bredskuldrede menn, så kan man komme unna med god teknikk også.

Øksene kjøper de stort sett fra New Zealand og Australia. De vi bruker koster fra 6. – 8.000 kroner. Vebjørn har 14 økser i «daglig drift». Klart de må være skarpe i trening, men i de store konkurransene, må du kunne barbere deg med dem.
På samme måte, gjelder det at kjedet på motorsagen er maksimalt skarpt. Jeg filer og sliper selv, sier han. Det krever mye øvelse. I Australia lærer ungene å slipe økser fra de er tre år. Det er kultur for dette der, på samme måte som vi har for skisport.
Australierne er regjerende verdensmestre i Stihl Timbersport World Championship nå. Det var VM i denne publikumsvennlige ekstremsporten i Lillehammer så sent som i 2015. Så vellykket var det, at den tyske arrangøren, Stihl, ønsket å komme tilbake til Lillehammer allerede i år.  Også USA og Canada er store utøvere på denne sportsgrenen som først startet opp i Australia for 125 år siden. Da selvsagt uten brølet av de store motorsagene som du kan oppleve i Lillehammer i november. Kanskje blir det både medaljer og verdensrekorder på de fire norske mennene.
New Zealand, Australia, USA, Canada og Tyskland har også egne klasser for kvinner. Til nå er dette en ren mannfolksport her til lands.

Vebjørns øks treffer ospestokken med ett tonns trykk.

Har du lyst til å konkurrere i tømmerhugging, er det fullt mulig. Vedbjørn sier at det som teller er innsatsvilje, utholdenhet, fokus og en stor porsjon arbeidslyst. Du må nemlig skaffe deg veden du bruker selv. Man skal lete lenge etter ospetrær med riktig diameter i områdene rundt der landslaget bor.

Sitat: «Har du først opplevde adrenalinet det gir, så vil du ikke drive med stort annet»
Lenker: http://magasinet.skog.no/artikkel.cfm?id_art=2973
http://www.stihl.no/stihl-timbersports.aspx

Bildetekst på gruppebildet:
Det norske landslaget hevder seg godt internasjonalt. Her på trening med selveste Matt Cogar.
Fra venstre: Vebjørn Bleka Sønsteby, Jon Arne Borg Engø, Ole Ivar Lierhagen, Matt Cogar, Ole Magnus Syljuberget (foran)