Saggrenda på pallen 12 ganger under EM - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Saggrenda på pallen 12 ganger under EM

Skogbrukselevene fra Saggrenda tok godt for seg under Europamesterskapet i skogbruk i Sverige forrige uke. Jentene ble europamestre i motorsag, og hele 12 palleplasseringer ble det totalt på de flinke elevene.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Både jente- og guttelaget fra Saggrenda Loggers vant under NM i skogbruk tidligere i vår, og det var dermed en samlet tropp fra Buskerud som satte kursen Europamesterskapet i Svenljunga i Sverige 22. – 26. mai.

‐ Vi hadde nok mål om i alle fall en pallplass i løpet av konkurransen, men at vi skulle ta med oss hele 12 medaljer er overveldende, sier Halvor Garås, som er faglærer for skogfagene ved Kongsberg videregående skole – Saggrenda.

‐ Totalt deltok 17 nasjoner og 88 deltakere i årets Europamesterskap, og konkurransen er sylskarp, så det var ingen forventninger om at de norske lagene skulle nå så høyt som vi gjorde, forklarer han.

Skogløype + motorsagkonkurranser

Under EM i skogbruk konkurreres det både i skogløype med innlagt skogteori. Løypa består av totalt 16 poster hvor elevene testes i et bredt spekter av skogteori. De må blant annet gjøre mange beregninger rundt treantall, treslag, stående kubikkmasse osv. innenfor et gitt areal.

I tillegg til skogløype konkurreres det med motorsag, med øvelser som blant annet trefelling, presisjonskapp, over-/underkapp, kvisting og sverdsnu med kjedebytte. I motorsag kåres det vinnere både i hver enkelt øvelse og sammenlagt for alle øvelsene med motorsaga. Både presisjon og tidsbruk avgjørende for resultatet i disse øvelsene.

Europamestre i motorsag

Jentelaget til Saggrenda markerte seg svært godt i konkurransen. Først og fremst ble laget europamestere i motorsagkonkurransen. I skogløypa havnet de på andreplass og ble dermed totalt også sølvvinnere i den samlede lagkonkurransen, der man slår sammen skogløypa og motorsagkonkurransen.

Også individuelt bet jentene særdeles godt fra seg. Marte Bøe Marstein vant øvelsen trefelling, og ble nr. 2 sammenlagt i motorsagkonkurransen. Viil Flaata vant øvelsen presisjonskapp og lurte seg inn på 2. plass, bak Bøe Marstein både i øvelsen trefelling og med en tredjeplass sammenlagt i motorsagkonkurransen.

Blant guttene var det Andreas Grundvåg Bottolfs som kunne juble høyest, da han vant øvelsen kvisting i motorsagkonkurransen.

Guttelaget ble dessuten nr. 6 i skogløypa og nr. 9 i motorsagkonkurransen. Dermed ble de sammenlagt nr. 6. i konkurransen.

Jentelaget fra Saggrenda Loggers ble europamestere i motorsag. F.v.: Viil Flaata, Ine Hagen, Ingeborg L. Kjørstad og Marte Bøe Marstein. Foto: Saggrenda vgs.

Strålende fornøyd

Skog.no har intervjuet de tre individuelle mesterne Marte Bøe Marstein, Viil Flaata og Andreas Grundvåg Bottolfs på telefon, etter at de kom tilbake til skolebenken på Saggrenda.

Det var veldig nervepirrende mens det sto på, men kjempemoro når det gikk så bra til slutt, forteller Marte Bøe Marstein. Hun synes det er kjempeartig at jentelaget vant hele motorsagkonkurransen og at hun fikk det så godt til, særlig i trefelling.

‐ Egentlig er jeg godt fornøyd med alle øvelsene i motorsagkonkurransen, og jeg skal innrømme at det føles litt ergerlig å ha blitt slått med fattige 37 poeng sammenlagt i motorsagkonkurransen, sier hun, og forklarer: ‐ Jeg var nemlig litt tidlig ute med å gå inn i konkurranseområdet og ble straffet med 50 poeng for den lille forseelsen. Uten den ville jeg antakelig ha vunnet hele motorsagkonkurransen, forteller hun. ‐ Men gjort er gjort, og nå har jeg i alle fall lært, sier Marte til Skog.no.

Beholdt roen

Også Viil Flaata er strålende fornøyd med både innsatsen og resultatene sine fra EM.

‐ Jeg har egentlig ikke øvd så veldig mye til konkurransen, men jeg greide å beholde roen og konsentrasjonen under øvelsene. Dermed gikk det bra teknisk, særlig på presisjonskapp og felling. Det ga jo også gode resultater, sprudler hun.

Vant kviste-øvelsen

Andreas Grundvåg Bottolfs feide alle av banen i kvisteøvlsen. Med en feil og 24 sekunder vant han øvelsen suverent. Foto: Saggrenda vgs.

Andreas Grundvåg Bottolfs er også godt fornøyd både med egen og lagets innsats.

‐ En av gutta på laget måtte bli hjemme på grunn av eksamen, så vi var bare tre i skogløypa. Likevel greide vi å sikre oss en sjetteplass her. Det er vi stolte over, sier han.

‐ I tillegg vant du også øvelsen kvisting, som gjerne er finaleøvelsen i motorsagkonkurransen. Hvordan føles det?

‐ Ja, kvistinga gikk veldig bra. Jeg gjennomførte på 24 sekunder og hadde kun en feil. Er fornøyd med den. Det var da også den øvelsen som gikk best. På flere av de andre ble jeg nok litt ivrig og presset på litt for mye, og da blir det gjerne litt stang ut, sier han.

Ulike framtidsplaner

Alle de tre går nå vg2 skogbruk, og må altså velge om de fra neste år vil bli lærlinger for å ta fagbrev og begynne som skogsmaskinoperatører i skogbruket, eller om de vil studere vg3 – påbygning til studiekompetanse, slik at de fra neste sommer kan søke seg til høyskoler og universiteter. Vi spør også de tre ungdommene litt om framtidsplanene.

‐ Jeg har søkt vg3 påbygning til studiekompetanse, forteller både Marte og Viil, som begge likevel innrømmer at de foreløpig er litt usikre på det endelige karrierevalget.

‐ Etter å ha fullført studieforberedende tror jeg det blir Forsvaret på meg en periode. Da har jeg lyst til å ta litt fri fra studier og yrkesvalg, og bare være i Forsvaret en stund, forteller Viil. – Så får vi se hva det blir til, men å studere skogfag enten på Ås eller Evenstad kan absolutt være aktuelt om noen år, sier hun.

Også Marte er usikker på hva hun skal velge om et drøyt år, når hun forhåpentlig er ferdig med studieforberedende, men forteller at hun synes skogfag virker veldig interessant.

‐ Jeg vurdere både å bli lærling og ta fagbrevet, eller å studere skogfag videre på Evenstad. Har hørt at det skal være veldig bra å studere der, sier hun.

Andreas derimot er nokså bestemt på å bli lærling fra sommeren av og å ta fagbrevet som maskinoperatør.

‐ Faren min driver Bottolf skogsdrift, så jeg satser på en jobb der etter hvert. Jeg gleder meg til å komme ut og få prøvd meg i en ordentlig lastbærer og hogstmaskin, sier han.

De to lagene fra Saggrenda Loggers under EM i Sverige samlet. Foto: Saggrenda vgs.