Samlet kraft for skog og jord i EØS-spørsmål - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Samlet kraft for skog og jord i EØS-spørsmål

Selv om skog- og jordbruk står utenfor EØS-avtalen, påvirkes næringene stadig av nye EU-regler. Derfor trenger vi et eget EØS-forum i Landbruks- og matdepartementet for å sikre gode rammebetingelser fremover.

Denne uken presenterte Norges Skogeierforbund, sammen med Norskog og Norges Bondelag, behovet for et slikt forum for Utenriksdepartementet og lederen av EØS-utvalget. Landbruksminister Pollestad har allerede signalisert sin støtte til initiativet.

Tidligere i år var det høring på EØS-utvalgets rapport. Norges Skogeierforbund tok opp ideen om et EØS-forum allrede i vårt høringssvar. Sammen med Norskog og Norges Bondelag har vi i et felles brev bedt om at Landbruks- og matdepartementet får ansvaret for dette forumet. Det er svært hyggelig at landbruksminister Pollestad umiddelbart signaliserte at han vil følge opp dette, slik Nationen skrev om for noen dager siden.

Det har vært en voldsom mengde saker fra EU som berører skog og natur de siste årene. Avskogingsforordningen, restaurering av natur, kartlegging av skog og bærekraftig finans/taksonomi er bare noen av dem. Noen av sakene er EØS-relevante, og vil bli en del av norsk lovgivning. Andre saker er ikke EØS-relevante, men kan likevel ha innflytelse på norsk politikk. Norge har hundre avtaler med EU utenom EØS-avtalen, blant annet en «Grønn allianse» som er en politisk avtale, uten å være juridisk bindede. Slike avtaler vil også virke inn på politikkutviklingen i Norge.

– Norge må si tyde­lig ifra til EU når vi ser at regel­ver­kene vil by på store utford­rin­ger for vår næring. Et eget EØS-forum for land­bruk er helt nød­ven­dig for å sikre gode ram­me­be­tin­gel­ser for land­bru­kets ver­di­kje­der fram­over, sier Per Skorge i Norges Skogeierforbund.

Skogeierforbundet har i mange tiår jobbet med relevante EU-saker. Sammen med våre nordiske søsterorganisasjoner har vi også en representant i Brussel, som følger opp nordiske skoginteresser spesielt.

– Vi har både en europeisk og en nordisk skogeierorganisasjon som er til stor nytte for oss på dette området. Vi tror at regjeringen også kan ha nytte av våre kunnskaper på området, sier Ellen Alfsen, ansvarlig for internasjonale saker i Skogeierforbundet.