Shelterwood investerer 8 mill i Saga Wood - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Shelterwood investerer 8 mill i Saga Wood

Shelterwood bekjentgjør via en pressemelding i dag at de har gjort sin første investering i selskapet Saga Wood. Saga Wood har utviklet en ny teknologi for bærekraftig og miljøvennlig trebehandling, og planlegger å etablere en […]

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Daglig leder Jon A. Duus i Saga Wood forteller til Skog.no at de er et nokså nyetablert selskap fra 2015 som har patentert en prosess for varmebehandling av tre som er fri for bruk av kjemikalier og samtidig bruker lite energi – altså 100 prosent bærekraftig. Dette gjør at alle produktene fra Saga Wood er Svanemerket.

Jon A. Duus er daglig leder i Saga Wood.

‐ Vi gjennomfører en evigvarende forvandling av treet, som gjør at våre treprodukter har like god holdbarhet som trykkimpregnert trevirke, men vi oppnår dette gjennom en grønn og bærekraftig prosess, kommenterer Duus.

‐ Teknologien bygger på de enkle prinsippene som de norske vikingene oppdaget da de brente treet som bål allerede for over 1000 år siden, men vi har naturligvis videreutviklet prinsippene og teknologien noe, legger han til.

Saga Wood har levert materialer til en badstu som ligger innerst i Oslofjorden – rett ved Operaen. Foto: Saga Wood.

Bygger ny fabrikk i Eidskog

Teknoligen har vært testet ut over et par år på et pilotanlegg i Danmark, men Saga Wood ønsker nå å etablere et nytt anlegg på Skotterud i Eidskog i Hedmark.

Målet når det nye anlegget er på plass og klar for produksjon i september/oktober. Da vil Saga Wood kunne doble kapasiteten på produksjonen, forteller Duus.

Etableringen av den nye fabrikken har en investeringsramme på 15-20 millioner kroner. Saga Wood har lenge vært i dialog med Eidskog Stangeskovene AS på Eidskog, og har en avtale om å kjøpe ferdig sagd og høvlet trelast som råvarer fra dem.

‐ Vi legger den første fabrikken vår i Norge til Eidskog, nettopp fordi vi via samarbeidet med Stangeskovene sikrer god tilgang på materialer og kort vei fra saga- og høvleriet inn til vårt produksjonsanlegg, forklarer han.

En takterrasse bygd i materialer fra Saga Wood. Foto: Saga Wood.

Flytter fra Danmark til Norge

Siden 2007 har selskapet hatt sine produkter ute til salg både i Norge og Danmark. I Norge fører Optimera og Montér produktene, og selskapet opplever allerede at etterspørselen overstiger dagens produksjon.

‐ Det er derfor vi nå etablerer en ny fabrikk i Norge – og samtidig dobler kapasiteten, sier Duus. ‐ At vi valgte å bygge pilotanlegget i Danmark var fordi utstyrsleverandøren av trykkimpregneringsanlegget er dansk, og det var praktisk å ha pilotanlegget i nærheten av dem. Nå som vi skal begynne å produsere i fullskala er det tilgangen til norske skoger og hjemmemarkedet som er viktig. Planen har hele tiden være å etablere det første ordinære anlegget i Norge, sier Duus.

Hele verden som marked

Han forteller at produksjonen foreløpig primært er rettet mot furu, men at den teknologisk prosessen også er egnet til å produsere både på gran og virke av lauvtre. Anslagsvis vil det nye anlegget på Skotterud produsere rundt 10-12 000 kubikkmeter ferdige produkter årlig på full kapasitet.

Kombinert fasade og tak på boligblokk. Foto: Saga Wood.

Markdet Duus ser for seg er aller først i Norge og Skandinavia, men selskapet har allerede fått forespørsler både fra New Zealand, USA, Skottland, Tyskland og flere andre steder.

‐ Vi ser for oss å etablere oss og ta solide markedsandeler i hjemmemarkedet og Skandinavia først, men på sikt anser vi hele verden som vårt marked, sier Duus.

Han spår også at det i framtiden kan komme flere produksjonsanlegg både i Norge og andre steder i Europa, men at det er for tidlig å gå i detalj på noe av dette nå.

Tidlig vekstfase

Stig Andersen er investeringsdirektør og daglig leder i Shelterwood.

‐ Shelterwood skal investere i selskaper i en tidlig vekstsfase, som både kan skape avkastning til eierne og bidra til å løfte skogrelatert sektor nasjonalt. Vi har vært i dialog med Saga Wood og eierne der over lengre tid, og har i prosessen fått bekreftet potensialet for produkt, marked og effektiv skalering, sier Stig Andersen, via pressemeldingen. Andersen er investeringsdirektør og daglig leder i Shelterwood.

‐ Vi mener Saga Wood passer perfekt inn i Shelterwoods mandat. Selskapet har en erfaren ledelse og er godt posisjonert for internasjonal vekst. Gjort riktig kan vi skape god avkastning her, og i tillegg bidra til fremvekst av ny skogbasert industri i Norge, sier Andersen.

8 millioner kroner

Shelterwood går inn i selskapet som aktiv eier med styreplass, ved en rettet emisjon på 8 millioner norske kroner, noe som gir en eierandel på 13 %. Største eier i Saga Wood er SW-Invest AS, et norsk investorfellesskap bestående av Øystein Haslum, Bjørn Sund, Eystein Aspesletten og Ivar Søvold. Alle fire har lang fartstid fra ledende stillinger i næringslivet.

Viktig og positivt signal

– Vi er glade for å få Shelterwood inn på eiersiden når vi nå etablerer et nytt produksjonsanlegg i Norge. Shelterwood er en solid investor med store kunnskaper om skog og tre, sier styreleder i Saga Wood Holding, Øystein Haslum, via pressemeldingen.

– En unik prosess gir Saga Woods produkter svært lang levetid som et eksklusivt alternativ til betong, stål og glass. Det er stor internasjonal oppmerksomhet rundt økt bruk av tre for å redusere byggebransjens CO2-utslipp. Saga Woods klednings- og terrassematerialer er byggebransjens Tesla, sier Haslum.

Også Jan A. Duus er glad for å få Shelterwood inn på eiersiden.

‐ Dette er jo et positivt og viktig signal om at aktører fra skognæringen i Norge har tro på vår teknologi og våre produkter. Vi får dessuten verdifull skogfaglig kompetanse på eiersiden, som kan bistå oss i vår ambisjon om å viderefordedle treet på en bærekraftig og ellers best mulig måte. Dette styrker oss både finansielt og industrielt, sier han.