Skal arrangere EM – blir en folkefest - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Skal arrangere EM – blir en folkefest

Medlemslandene i unionen European Student Championship in Forestry Skills (ESCFS) vedtok på møtet i september å tildele Norge EM i skogbruksferdigheter.

Mesterskapet er det 19. i rekken og skal arrangeres på Kongsberg i periode 31. mai til 4. juni 2023. Det er Kongsberg videregående skole som står som arrangør, koordinator for EM i Kongsberg, Halvor Garås er glad for at mesterskapet er tildelt dem.

– Dette er en skikkelig gladnyhet!

–  Vi har erfaring fra å ha arrangert NM to ganger tidligere på Kongsberg. Det var under det siste norgesmesterskapet, i 2019, vi fikk forespørsel om vi kunne tenke oss å arrangere EM. Det var igjen blitt Norge sin tur og det skulle i utgangspunktet arrangeres i fjor, men korona satt en stopper for det, forklarer Garås.

Folkefest

Men nå kan altså både deltagere og publikum glede seg til det som potensielt kan bli en folkefest i Kongsberg sentrum. Det skal både konkurreres som lag og individuelt i både kvinne og herreklassen.

– På torsdagen skal deltagerne ut i en 16-poster stor skogsløype. Der skal de bryne seg på artskunnskap, vurdering av tømmer og skog. Det vil også bli en førstehjelpsøvelse.

– Fredagen og lørdagen blir svært publikumsvennelig med motorsagtevlinger i Kongsberg sentrum. Det skal konkurreres i bytting av kjede, over og underkapp, presissjonskapp, en kvisteøvelse i tillegg til at det skal laserfelles, forklarer han.

Dette norske laget stakk av med tittelen som mestere under EM i 2019.

Det blir store motorsager med høy lyd. Nå skal det jobbes opp mot lokalt næringsliv og skognæringen for å kunne skape en større ramme rundt arrangementet. Deltagerne må være mellom 17 og 25 år.

– Dette er en flott rekruteringsarena for fremtidige motorsagsportutøvere. Mange tidligere mestere fra disse mesterskapene har gjort karriere innen motorsagsport siden. Dette blir skikkelig moro, smiler Halvor Garås.